Az RMDSZ nem szavazta meg a terrorizmus fogalmának kibővítését

A terrorizmus fogalmának kibővítéséről fogadott el szerdán törvénymódosítást nagy szavazattöbbséggel a képviselőház, az RMDSZ frakciója a jogszabály ellen szavazott.

A törvénymódosítás elvileg a Európai Bizottság terrorizmusellenes irányelvét hivatott a román jogrendbe ültetni, hogy büntethetők legyenek a terrorizmussal kapcsolatba hozható összeesküvések, kiképzések, utazások és pénzgyűjtések.

A törvényjavaslat indoklása szerint Romániának az időszerű fenyegetésekhez kell igazítania a terrorizmus elleni törvényét. A kezdeményezők egyebek mellett megállapítják: Európa műveleti területté vált, hiszen a migrációs hullámokat kihasználó, a konfliktusövezetek felé tartó, vagy onnan érkező terroristák mindenütt biztonsági kockázatot jelentenek.

Miután a terrorizmus meghatározásának pontosítását célzó indítványát elvetették, az RMDSZ a tervezet ellen voksolt. Márton Árpád frakcióvezető-helyettes szerint az RMDSZ is támogatja a terrorizmus elleni harcot, de attól tart, hogy a terrorizmus fogalmának pontatlan meghatározása visszaélésekre ad lehetőséget, amit a magyar közösség ellen fognak fordítani a román hatóságok.

"A terrorizmus meghatározása zavaros, és nincs is összhangban az (európai) irányelvvel. Ez a törvénycikk újabb visszaéléseket tesz lehetővé. Jó lenne, ha az illetékes hatóságok nem a mi közösségünkben keresnék a terroristákat, hanem azokban, amelyek ilyen cselekményeket követnek el szerte Európában és az Egyesült Államokban" - jelentette ki a képviselőház ülésén az RMDSZ politikusa.

A háromszéki képviselő arra utalt, hogy egy titkosszolgálati lehallgatás alapján 2015-ben terrorizmus gyanújával tartóztatták le a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi aktivistáját, arra hivatkozva, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádén. A két kézdivásárhelyi férfit első fokon felmentették a vádak egy része alól és annyi börtönbüntetést szabtak ki rájuk, amennyi igazolná többhónapos vizsgálati fogságukat. Az ügyben még nem született jogerős ítélet.

Kapcsolódók

Kimaradt?