Bírák fóruma: az igazságszolgáltatás aláásásán dolgozik a Iordache-bizottság

Nem vesznek többé részt a büntetőtörvénykönyveket módosító parlamenti különbizottság ülésein a Romániai Bírák Fóruma Egyesület képviselői tiltakozásul amiatt, hogy – szerintük – a testület célja nem a jogszabályok javítása, hanem az igazságszolgáltatás aláásása.

Az egyesület keddi közleménye szerint a Florin Iordache volt igazságügyi miniszter vezette bizottság voltaképpen bosszút kíván állni a bírákon és ügyészeken, amiért az utóbbi években számtalan politikust juttattak börtönbe. Más magyarázatot nem találnak azokra a törvénymódosító javaslatokra, amelyek a bírák és ügyészek által elkövetett fegyelmi vétségeket a minősített lopásnál, a gondatlanságból elkövetett emberölésnél, a rablásnál és a korrupciós bűncselekményeknél is szigorúbban büntetnék.

„Más módosító javaslatok egy szinten kezelik a bírákat és ügyészeket a bűnszervezetekkel, kerítőkkkel és emberkereskedőkkel, uzsorásokkal és csempészekkel” – olvasható a közleményben. Az egyesület felkéri a Legfelsőbb Bírói Tanácsot annak megállapítására, hogy az említett módosító indítványok sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét és aláássák a tekintélyét.

Mint ismert, a Iordache-bizottság ülésére meghívták a bírák és ügyészek különböző szervezeteinek képviselőit is. A Dana Gîrbovan vezette Romániai Bírák Egyesülete eddig nem tiltakozott a terítékre került törvénymódosító javaslatok ellen. Korábban azonban a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) egy állásfoglalásban jelezte, hogy nem támogatja jelenlegi formájukban a törvénymódosításokat.

A bizottság munkájáról korábban a testület RMDSZ-es tagját, Márton Árpád képviselőt faggattuk ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?