"Az alkotmánymódosításnak a referendumból kell kiindulnia"

Az alkotmánymódosításnak a 2009-es népszavazásból kell kiindulnia, amelyen a választók kifejezték óhajukat, hogy egykamarás és legfeljebb 300 tagú parlamentet akarnak - hangsúlyozta Traian Băsescu államfő csütörtökön a tudományos akadémia alkotmánymódosító vitafórumán.

Az elnök emlékeztette a tanácskozáson részt vevő politikusokat és tudósokat, hogy a népszavazás után a Boc-kormány kidolgozott egy - ennek a népakaratnak megfelelő - alkotmánymódosító javaslatot, amely azóta is a parlamentben porosodik.basescu

Băsescu kifejtette, hogy a román törvényalkotás kétkamarás jellege mindenképpen megmaradna azáltal, hogy az ország az uniós szintű jogszabályalkotásban is részt vesz választott képviselői által.

Az államfő nehezményezte, hogy az alaptörvény módosítását előkészítő parlamenti bizottság, illetve a társadalmi közvita lefolytatására létrehozott civil fórum megalakítása előtt nem tisztázták az alkotmánymódosítás célkitűzéseit.

"Lehet 90 százalékos többséged is, akkor is be kell tartani a törvényeket, máskülönben megkérdőjeleződik a jogállamiság. Rossz tapasztalataink vannak erről, viseljük is a következményeit, úgyhogy akárhogyan változna is az alkotmány, csak azt mondhatom: egyetlen parlamenti többség sem áll a törvények felett" - üzente a kormányzó Szociálliberális Szövetségnek (USL).

Kimaradt?