Disznófejűnek nevezte beosztottját a TVR vezérigazgatója, behívták a képviselőházba

A képviselőház kulturális bizottsága elé hívták a közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatóját, Doina Gradeát, hogy kihallgassák azokkal a felvételekkel kapcsolatban, amelyeken a TVR egyik alkalmazottját sértegeti. Az intézményvezető szerint ez a hangnem megszokott újságírói berkekben.

Dragoş Pătraru, a TVR másik alkalmazottja május 3-án tette közzé blogján azt a hangfelvétel-kollázst, amelyen Doina Gradea disznófejűnek nevezi a televízió egyik riporterét, aki szerinte túl sokszor tett fel egy kérdést Gabriela Fireanak, Bukarest polgármesterének.

Diana Tuşa szociáldemokrata párti képviselő javaslatára Doina Gradea bemutatta álláspontját, de nem válaszolt a bizottság tagjainak kérdéseire. A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői azt kifogásolták, hogy nem konzultáltak velük erről a meghallgatásról.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) tagjai tiltakozásképpen kivonultak a kulturális bizottság üléséről.

Doina Gradea: az újságírók szokása különböző gúnyneveket adni egymásnak

Doina Gradea álláspontja szerint illegálisan rögzítették a magánbeszélgetését, másrészt újságíró-körökben bevett szokás egymás különböző gúnynevekkel illetni. Az elnök-vezérigazgató nyilvánosan elnézést kért a disznófejűnek nevezett beosztottjától.

„Hét hónapja, amióta kineveztek ideiglenesen igazgatónak, majd elnök-vezérigazgatónak, folyamatosan kritizáltak bizonyos újságírók konkrét indokok nélkül. Folyamatosan ugyanazok az emberek bíráltak szakmailag. (...) Ahogy minden ember, én is kommentáltam a magánbeszélgetések során, ahogy minden sajtós kolléga teszi, és megszégyenítenek, keresztre feszítenek és senki nem kérdi meg, hogy történhet meg, hogy majdnem 30 évvel a forradalom után még törvénytelenül rögzítik a beszélgetéseket” - nyilatkozta Gradea.
A vezérigazgató hozzátette, a Dragoş Pătraru blogján megjelent felvételek „kimerítik a magánélet megsértésének fogalmát”.

„A Pătraru úrral folytatott beszélgetéssel kapcsolatosan, amelyet törvénytelenül rögzített, hozzáteszem, hogy a kevésbé akadémiai elnevezésért, amellyel a kolléganőt illettem, bocsánatot kértem, és még egyszer nyilvánosan is bocsánatot kérek, az újságírók szokása különböző gúnyneveket adni egymásnak, egyesek jobbak, mások kevésbé sikerülnek jól. Tudják nagyon jól, nekem is van gúnynevem, lehet több is. Még egyszer bocsánatot kérek a kolléganőtől, nem akartam ártani a megítélésének, ugyanis ez egy teljesen magánbeszélgetés volt” - mondta a televíziótársaság vezetője.

Gradea szerint Dragoş Pătraru újságíró hónapok óta fenyegeti és zsarolja, hogy számára kedvező döntéseket hozzon, azaz meghosszabbítsa szerződését a közszolgálati televízióval. Gradeát március végén nevezték ki a közszolgálati televízió élére.

Dragoş Pătrarut és a TVR programigazgatóját is beidézik

Dragoş Pătraru műsorvezetőt és a román közszolgálati televízió programigazgatóját is a képviselőház kulturális bizottsága elé idézik a következő két hét folyamán, közölte a bizottság elnöke, Gigel Ştirbu.

„Tájékoztatom a közvéleményt, hogy jövő héten a kulturális bizottság vitájára hívom a hangfelvételek készítőjét, Dragoş Pătrarut, és a rá következő héten a Román Televízió programigazgatóját hívjuk meg, aki a hangfelvételek szerint azt állította, hogy 28 éve zajlik a lopás az említett intézményben. Tudni akarjuk, ki lopott, ki lop, és milyen intézkedéseket hoztak ez ellen” - mondta Ştirbu.

Az ellenzék szerint Gradeának le kell mondania

A bizottság elnöke nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára a TVR elnök-vezérigazgatója, Doina Gradea úgy fejthette ki álláspontját a keddi alsóházi meghallgatáson, hogy utána nem kellett válaszolnia a kérdésekre. Az ellenzéki honatyákkal összhangban kifejtette: Gradeának le kell mondania tisztségéről. 

„Nem hiszem, hogy még vezetheti a munkaközösséget egy olyan személy, aki ilyen kifejezéseket használt kollégáival szemben. Véleményünk szerint ebben a pillanatban indokolt a tisztségből való lemondása” - mondta Ştirbu.

A PSD javaslatát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői is nehezményezték. 

Iulian Bulai (USR) szerint ami kedden a parlamentben történt, az a kommunizmus újjáéledésének bizonyítéka, és Doina Gradeának le kell mondania, mert már nem élvezi az ellenzéki törvényhozók bizalmát. 

Marius Paşcan (PMP) úgy vélekedett, hogy visszatértek azok az idők, amikor a román közszolgálati televízióban azt énekelték, hogy „szívből köszönjük a pártnak”, és a PSD mai eljárásával a „legkommunistább” hozzáállásról tett tanúbizonyságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?