Az adó- és az igazságügyi reform után jön a választási reform?

Elsőként az államelnök megválasztását szabályozó törvényeket módosítaná a Szociáldemokrata Párt (PSD). Mindemellett a választási törvények összehangolása, törvénykönyvvé alakítása is szándékában áll a kormánypártoknak. Laczikó Enikő államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője szerint a kisebbségek politikai képviseletének szabályozásán nem kellene változtatni.

Az elnökválasztási törvény 34 szociáldemokrata szenátor által benyújtott módosító tervezete három lényeges vonatkozásban változtatna a jelenlegi jogszabály előírásain: egy polgár több államelnök-jelölt jelöltségét támogató ívet is aláírhatna, jelentős mértékben növelnék a törvény megszegése esetén kiróható pénzbírságokat, illetve lehetne kampányolni az iskolákban.

A PSD által benyújtott tervezetben fontos kitétel az, hogy betiltanák a vallási, illetve etnikai gyűlöletet szító üzeneteket és szlogeneket. Erre vonatkozóan a tervezet úgy rendelkezik: a választási kampányban tilos minden olyan eszköz, módszer vagy akció, amely rágalmaz, illetve vallási vagy etnikai uszítást ösztönöz, tilos ugyanakkor a nemzeti és vallásos szimbólumok nyilvános meggyalázása.

A szociáldemokrata szenátorok azt is szabályoznák, hogy a kereskedelmi, illetve a közszolgálati média tarifái ne különbözzenek, ami a műsorokban való szereplés díjait illeti, ugyanakkor részletesebb kitételeket is tartalmaz a tervezet a külföldi szavazásra és a szavazatszámlálásra vonatkozóan. A mozgóurnát pedig, a módosító javaslat szerint nem a választást napját megelőző napig, hanem a választás előtti napig lehetne igényelni.

Választási törvénykönyv, politikai migráció

Tudorel Toader igazságügyi miniszter közlése szerint törvénykönyvbe foglalnák a jelenleg különálló jogszabályokként működő választási törvényeket. Erről az Állandó Választási Hatóság által szervezett hétvégi sinaiai konferencián beszélt, amelyen azt hangsúlyozta, hogy „tiszta, összefüggő és kiszámítható” törvénykezésre van szükség ezen a téren. A jogszabály zavarosságát a Traian Băsescu leváltására irányuló, kudarcba fulladt 2012-es referendummal példázta.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke az elnökválasztási törvény módosítása kapcsán közölte: rossz ötletnek tartja az iskolában történő kampányolást, és leginkább a politikai migráció megfékezését tekinti parlamenti prioritásnak. Ez utóbbit illetően törvénytervezetet is kidolgozna az ellenzéki párt. Rámutatott: a PNL kezdeményezésére helyi szinten sikerült megállítani a pártról pártra való migrációt.

„A képviseleti demokrácia képviseleti szerződést feltételez a megválasztott és azok között, akik bizalmukkal felruházzák, és ennek a szerződésnek érvényben kell maradnia a mandátum teljes ideje alatt” – fogalmazott Ludovic Orban. Hozzátette: jelenleg vita van pártján belül arról, hogy a kezdeményezéshez alkotmánymódosítás, vagy pedig törvénykezdeményezés szükséges.

Laczikó Enikő: fontos a kiszámíthatóság

A jelenlegi választási törvények lehetővé teszik a kisebbségek politikai képviseletét helyi es parlamenti szinten, ebben a tekintetben nincs szükség módosításra – hangsúlyozta a Maszolnak Laczikó Enikő államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ kivételével – amely a különböző szintű választásokon a pártokhoz hasonlóan, az arányos képviselet szabályai szerint méretkezik meg – valamennyi romániai nemzeti kisebbség számára biztosított a preferenciális parlamenti küszöb és ez nagyon fontos demokratikus intézkedés a kisebbségek közéletben való részvétele tekintetében.

„Az eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom: a választási törvények egységesítése és kiszámíthatóvá tétele üdvözlendő. Az eddigiekben sok fejtörést okozott az, hogy számtalan technikai szabályozás az utolsó pillanatban érkezett és ezekhez alkalmazkodni kellett a kampány idején és közvetlenül előtte is. Ezeket jó volna végre egységesen leszögezni” – reagált kérésünkre a PSD kezdeményezésére az államtitkár, aki korábban jogászként a Központi Választási Iroda tagja is volt.

Hozzátette: nagyon kíváncsi, hogy a különböző választási törvényeket hogyan sikerül úgy egységesíteni, hogy egyetlen törvénykönyvbe bele lehessen foglalni valamennyit. „Ragaszkodnék ahhoz is, hogy egy ilyen jogszabálycsomag létrehozásakor arra külön figyeljenek, hogy a kisebbségek politikai képviselete ne sérüljön, ne nehezítsék meg számukra a választási versenyben való részvételt” – mondta Laczikó Enikő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?