ALDE-alelnök: Soros György finanszírozza a párhuzamos államot

Magyarországi mintára tenné átláthatóbbá a civil szervezetek finanszírozását a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) alelnöke, Andrei Gerea képviselő, aki szerint ezek a szervezetek nem ország, hanem Soros György üzletember érdekeit szolgálják.

Vasárnapi közleményében a politikus azzal érvelt: az elmúlt években az a hamis képzet alakult ki külföldön Romániáról, hogy az EU legkorruptabb tagállama. Szerinte az ország jó hírnevének rombolásához egyes hazai politikusok, az erőszakszervezetek és a civil szervezetek egy része járult tudatosan hozzá.

„Ezek az alapítványok, egyesületek és más civil szervezetek papíron a jogállamiságot védik. Ám valójában a Romániában kialakult párhuzamos állam megerősítésén ügyködnek” – közölte Gerea. Szerinte sokakban felmerül a kérdés, hogy ki finanszírozza ezeket a civil szervezeteket.

„Kiknek az érdekei képviselik? A Romániáét, vagy az olyan személyekét, mint Soros?” – tépelődött közleményében a politikus. Szerinte ugyanis alapos a gyanú, hogy a magyar üzletember a közvéleményt manipulálva Románia gyengítésén és az igazságszolgáltatásban történő visszaélések elleplezésén fáradozik.

Az ALDE képviselője érvként hozza fel egy amerikai think-tank, a The Capital Research Group jelentését, amely szerinte bizonyítékokat sorakoztat fel arra, hogy Soros György célja Románia lejáratása.

Kapcsolódók

Kimaradt?