Egyházi restitúciós törvénytervezetet nyújtott be az RMDSZ

Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvénytervezetet nyújtottak be az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói kedden a parlamentben. A jogszabály az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvény módosítása, amely pontosítaná a felmerült értelmezési problémákat.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 23 éve a restitutio in integrum jogorvoslat mentén próbált törvénykezni. A koránynak a következő hetekben döntést kell hoznia ebben a kérdésben és az RMDSZ által képviselt álláspont az egyházak érdekeit támogatja. A jogtalanul elvett egyházi ingatlanoknak mielőbb vissza kell kerülniük a jogos tulajdonosokhoz. Reményeink szerint az RMDSZ által leadott javaslatok megtalálhatók lesznek majd a törvény végleges formájában" – nyilatkozta az RMDSZ tervezetéről Markó Attila képviselő.marko

A politikus tájékoztatása szerint a jogszabály az egyházak különböző intézményei, alapítványai nevére telekkönyvezett ingatlanok körül kialakult helyzetre, vagy a státusvagyon kérdésének tisztázására nyújt megoldást. „Célunk, hogy az ilyen típusú ingatlanok esetében is egyértelmű legyen a tulajdonosi keret, és kerüljön vissza az egyházhoz az az ingatlan is, amely nem egy lelkészi hivatal nevére van telekkönyvezve, hanem az egyház valamilyen intézményének a nevére" – részletezte Markó. Hangsúlyozta, a törvénytervezet elejét venné azoknak a pereknek is, mint amely a Székely Mikó Kollégium ingatlana körül alakult ki.

Az RMDSZ törvénytervezete megoldásokat nyújt azokra a speciális helyzetekre is, amelyekben a visszaszolgáltatott ingatlanokban különböző intézmények működnek. „Ha egy épületben iskola működik, a törvény kötelezi a tulajdonost arra, hogy megőrizze az iskola működését öt éven keresztül, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az önkormányzatot is kötelezi, hogy az öt év lejárta után megoldást találjon arra, hogy az iskola továbbra is szünetmentesen létezhessen" - fejtette ki Markó Attila.

A jogszabály olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsítását és lezárását célozzák. „A javaslatunk értelmében a visszaszolgáltatási bizottságnak kötelező módon havonta egyszer üléseznie kell, illetve amennyiben egy iratcsomó teljessé válik, az igénylő ez irányú bejelentését követően a bizottság köteles lenne hatvan napon belül döntést hoznia. Ezzel a rendelkezéssel megakadályozzuk azt, hogy a visszaszolgáltatási bizottság évekig halasszon egy döntést egy ingatlanról, mint ahogy az történik a Batthyáneum esetében" – mondta a képviselő.

Kimaradt?