Bűnvádi eljárás indult Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter ellen

Bűnvádi eljárást indítottak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter ellen vesztegetés elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt.

A DNA közleménye értelmében Vlădescu ellen kétrendbeli vesztegetés elfogadása miatt és befolyással való folytatólagos üzérkedés miatt indult eljárás.

Az ügyészek szerint 2005 és 2014 között több romániai befolyásos személy egy megállapodás alapján összesen körülbelül húszmillió eurót kapott egy külföldi vállalattól. Cserében biztosították, hogy az illető vállalatot bízzák meg a Bukarest és Konstanca között vezető vasútvonal felújításával, illetve hogy a számlákat időben kiegyenlítik és a vállalat megkapja egy másik, szintén általa kijavított vasútvonal felújítása után elmaradt áfahátralékot is.

Amint a vállalat megkapott egy-egy összeget a román államtól (közvetve a román állami vasúttársaságtól), százalékot fizetett belőle a gyanúsított személyeknek. 

Ugyanabban az ügyben bűnvádi eljárás folyik befolyással való üzérkedés miatt Cristian Boureanu volt képviselő, Mircea-Ionuţ Costea volt pénzügyminisztériumi hivatalnok, Mihaela Mititelu, a román állami vasúttársaság (CN CFR) vezetőségéhez közel álló személy, valamint Constantin Dascălu szállításügyi államtitkár ellen, vesztegetés elfogadása miatt.

A DNA szerint Vlădescu 2008-2009 között közel egymillió eurót, 2010-2013 között 2.182.000 eurót kapott vesztegetésként. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?