Kelemen Hunor: árt az országnak az államfő és kormány konfliktusa

Az államfő és a kormány közötti éles konfliktus megoldásához mindkét oldalról bölcsességre lenne szükség, mert az ország érdeke az első – reagált az RMDSZ elnöke Klaus Johannis és az PSD-ALDE kormánykoalíció közötti csörtére. Kelemen  Hunor szerint ez a konfliktus előrevetíti a jövő évet, amikor két választás is lesz Romániában, és várhatóan felerősödnek majd az ilyen jellegű ellentétek.

A szövetségi elnök elmondta, Klaus Johannis államfőnek és Viorica Dăncilă kormányfőnek a párbeszéd lehetőségét kellene keresnie. A szövetségi elnök arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi 28 évben nem ez az első alkalom, hogy a két különböző politikai oldalt képviselő államfő és kormányfő nem tud közös nevezőre jutni az ország vezetését illetően.

„Romániában gyakran előfordul, hogy előbb-utóbb előjönnek a konfliktusok, ha az államelnök és a miniszterelnök két különböző politikai oldalhoz tartozik. Az elmúlt 28 évben még arra is volt példa, hogy a konfliktus akkor is felütötte fejét, ha mindketten ugyanazt a pártot képviselték” – emlékeztetett Kelemen Hunor az Emil Constantinescu  és Radu Vasile, illetve Traian Băsescu és Călin Popescu Tăriceanu vitáira.  „Minden ilyen esetben az volt az érzésünk, hogy az ország vezetőit csak a politikai versengés érdekli, nem pedig a társadalom általános érdekei. Ezért azt gondolom, hogy politikai szimpátiáktól függetlenül sem örülhetünk az ilyen helyzeteknek” – mondta az RMDSZ elnöke.

Viorica Dăncilă izraeli látogatása kapcsán Kelemen Hunor megjegyezte: a kormányfőnek a külföldi látogatásaihoz nem kell mandátumot kérnie az államfőtől, főként, ha nem ír alá hivatalos megállapodást. Az RMDSZ-elnök hozzátette: a kormányfő tevékenységét és a kormányzati munkát egészében a parlamenti ülésszak végén elemzi majd ki a szövetség.

Mint arról már beszámoltunk, pénteken lemondásra szólította fel az államfő Viorica Dăncilă miniszterelnököt. Klaus Johannis azzal érvelt, hogy a kormányfő megszegte a hivatali esküjét és pártutasításokat hajt végre. Az ügyről bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?