Óriási székely lobogót húztak fel Baróton

Óriás székely zászlót húztak fel Barót központjában. A református templom előtti téren tízméteres árbocra felhúzott 5X3 méteres lobogót a Székely Társalgó Egyesület, a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt közösen állíttatta kedden, és melléje egy fekete táblára írták a székely közösségnek 1918-ban Gyulafehérváron ígért jogokat.

Az eseményen jelen volt Lázár Kis Barna is. Az erővidéki város RMDSZ-es polgármestere rámutatott, hogy a székelység természetes joga, hogy használja jelképeit, és azt sem tilthatja meg senki, hogy egy 95 százalékban magyarok lakta városban a városmenedzser beszéljen magyarul.zaszlofelvonas b

Mint arról korábban beszámoltunk, a baróti önkormányzatot elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mert a városmenedzseri állás követelményei között szerepelt, hogy az illetőnek kell tudnia magyarul. Lázár Kis Barna polgármester ugyanakkor leszögezte: a baróti városháza homlokzatáról nem veszik le a székely zászlót, annak ellenére, hogy megkapták Dumitru Marinescu prefektus felszólítását, amelyben egy hét haladékot ad kilenc önkormányzatnak a lobogók eltávolítására, ellenkező esetben jövő héten bepereli azokat.

Lázár Kis Barna szerint a székely zászló az intézmény homlokzatán való kitűzését nem tiltja a törvény. A baróti városháza homlokzatán már két éve lobok a székely zászló, eddig semmi probléma nem volt vele, annak ellenére, hogy ez idő alatt többször is jártak ott a kormányhivatal és a számvevőszék képviselői, mondta a polgármester, aki szerint tavaly szeptember óta kétszer kapott felszólítást a lobogó eltávolítására, de csak akkor veszik le, ha erről végleges bírósági ítélet születik.

Kimaradt?