Lemondásra szólította fel Klaus Johannis a miniszterelnököt, Dăncilă egyértelmű nemet mondott

Lemondásra szólította fel pénteken az államfő Viorica Dăncilă miniszterelnököt. Klaus Johannis azzal érvelt, hogy a kormányfő megszegte a hivatali esküjét és pártutasításokat hajt végre. A miniszterelnök úgy reagált: nincs oka a lemondásra. A felszólítás előzményeiről itt olvashat.

22:01

Több mint 150 személy tüntet a Victoriei-téren

Több mint 150 személy tüntet pénteken a Victoriei-téren és Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását követelik."Azért vagyok itt, hogy büntessem Dăncilă kormányfő utolsó baklövéseit: az izraeli látogatást, a román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe tervezett költöztetését, a többségi pártok tagjainak pofátlanságát" - nyilatkozta az egyik tüntető.

Egy másik résztvevő azért jött, hogy megvédje elveit: a hatalmi ágak szétválasztását és az igazságügy függetlenségét. "Az államelnököt elszigetelték a néptől, minden hatáskörétől megfosztják, így Románia válaszúthoz érkezett. Sokat veszítünk gazdaságilag, elveszítjük nemzetközi hírnevünket, de az önbecsülésünket is" - mondta egy nyugdíjas tanár.

A tiltakozók azt kiabálják a téren, hogy "Tolvajok, tolvajok!", "Mondjon le!", "Nem menekültök". A tüntetők nemzeti színű lobogókat lengetnek. A tüntetést közelről figyelik a rendfenntartó erők. 

21:41

Dăncilă: semmilyen okot nem látok a lemondásomra

21:37

L. Orban: a bizalmatlansági indítvány megfontolandó

Egy kormány elleni bizalmatlansági indítvány jól megfontolandó, de nem hagyják ki a lehetőséget, hogy még ebben a parlamenti ülésszakban benyújtsák - mondta Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

"Johannis államelnök mellett vagyunk és támogatjuk a tökéletesen megalapozott eljárását, amely által Vasilica Viorica Dăncilă asszony lemondását kérte. Minden nap, amelyet Dăncilă a kormány élén eltölt, Románia nemzeti érdekeit gyengíti, és fennáll annak a kockázata, hogy rendkívül megnehezíti az ország mindennapjait, az állampolgárokét és az ország fejlődési lehetőségeit. Nem tehetünk hát egyebet, mint felszólítsuk és kérjük a miniszterelnök azonnali lemondását" - mondta Orban egy sajtótájékoztatón.

A liberálisok elnöke rámutatott, csak akkor kezdeményeznek bizalmatlansági indítványt, amikor legnagyobb esélye lesz, hogy a többségi politikusok közül sokan szavaznák meg ezt, azonban hangsúlyozta, hogy nem hagyják ki ezt a lehetőséget és június 30-ig, a parlamenti ülésszak végéig benyújtják indítványukat.

"Egy parlamenti ülésszakban az ellenzéki pártok csak egyszer nyújthatnak be bizalmatlansági indítványt. Egy erre vonatkozó döntést jól meg kell fontolnunk, nagyon komoly megalapozottsága kell hogy legyen és akkor kell kezdeményezni, amikor a legnagyobb a siker esélye" - tette hozzá Orban.

A PNL elnöke azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy "vakon követi a Dragnea-Tăriceanu politikai páros utasításait", példaként pedig a kormány által elfogadott, az izraeli nagykövetség költöztetéséről szóló memorandumot hozta fel, és érthetetlen számukra, hogy miért nem ment el a Román Nemzeti Bank és a kormány kapcsolatáról egyeztetni az államelnökkel.

19:51

Dragnea: nincs ok Dăncilă lemondására

Nincs oka a lemondásra Viorica Dăncilă kormányfőnek - jelentette ki pénteken Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke. "Nincs miért lemondania, továbbra is támogatásunkat élvezi" - mondta Dragnea, miután elhagyta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székhelyét. A PSD elnöke hozzátette, a parlament szavazott bizalmat a miniszterelnöknek és nem az államelnök.

Arra a kérdésre, hogy Viorica Dăncilă reggel azt mondta volna neki, hogy szeretne lemondani, Dragnea azt válaszolta: "Szó se róla. Most sem és akkor sem, amikor megjelentek a hírek, hogy lemondana. Dolga van a kormányban".

Az izraeli nagykövetség költözésével kapcsolatban a PSD elnöke azt mondta, nem szeretne erről a DNA székhelye előtt nyilatkozni, azonban jövő héten bővebben beszél majd "erről a nagyon fontos témáról". Az izraeli látogatással kapcsolatban azt mondta, más emberekkel találkozott, mint a miniszterelnök és szerinte senkinek nem kell jóváhagynia, hogy ő külföldi látogatásokat tegyen.

"Kitől kell engedélyt kérnünk, hogy elhagyhassuk az országot? Azt hittem ez a tilalom megszűnt, én így emlékszem" - nyilatkozta Dragnea. A szociáldemokrata vezető megemlítette, hogy az alkotmány szerint a kormány felel a bel- és külpolitikáért a parlament által jóváhagyott kormányprogramnak megfelelően és nem tud arról, hogy létezne egy második memorandum az izraeli nagykövetség költözésével kapcsolatban, amelyet állítólag Teodor Meleşcanu külügyminiszter mutatott volna be a miniszterelnöknek. 

18:05

Kelemen Hunor: árt az országnak az államfő és kormány konfliktusa

Az államfő és a kormány közötti éles konfliktus megoldásához mindkét oldalról bölcsességre lenne szükség, mert az ország érdeke az első – reagált Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Klaus Johannis és az PSD-ALDE kormánykoalíció közötti csörtére. Kelemen szerint ez a konfliktus előrevetíti a jövő évet, amikor két választás is lesz Romániában, és várhatóan felerősödnek majd az ilyen jellegű ellentétek.

15:38

Az USR bizalmatlansági indítványt szeretne benyújtani

Bizalmatlansági indítvány benyújtásáról kezdeményez konzultációt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), miután Klaus Johannis államfő pénteken bejelentette, hogy megvonja a politikai bizalmat Viorica Dăncilă miniszterelnöktől - közölte az USR elnöke, Dan Barna.

Az ellenzéki politikus pénteki Facebook-bejegyzésében "természetesnek és szükségesnek" nevezte az államfő lépését, hiszen Liviu Dragnea "személyes érdekeinek képviselője, a miniszterelnök-kitűző viselője, azaz Viorica Dăncilă" révén alkotmányt sértett azáltal, hogy figyelmen kívül hagyta az államfő külpolitikai hatáskörét, ráadásul hátrányos helyzetbe hozta Romániát külpolitikai téren.

Az USR elnöke szerint mindeddig Románia hiteles tárgyalópartnernek számított a Közel-kelettel kapcsolatos tárgyalások tekintetében, ezt a hírnevet azonban most "szemétdombra vetette" Liviu Dragnea, aki így próbál külföldi támogatás csírájára találni, ezzel akarva ellenpontozni, hogy Európa-szerte egy korrupt vezetőnek tartják. Mindezek ismeretében Dăncilă megtagadta, hogy találkozzon az államfővel, és számot adjon a jegybank elleni támadó nyilatkozatokról és Románia külföldi megítélésének rontásától - teszi hozzá Dan Barna. (Agerpres)

15:27

A PMP támogatna egy bizalmatlansági indítványt

Támogatni fogja a Dăncilă-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt a Népi Mozgalom Párt (PMP) - közölte pénteken annak ügyvezető elnöke, Eugen Tomac.

„A PMP támogatni fogja a Dăncilă-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt. A Szociáldemokrata Pártnak távoznia kell a kormányzásból, mert káoszba sodorta az országot, most pedig nemzetközi síkon szigeteli el. (...) Dăncilának mennie kell. Első perctől jeleztük, hogy nem szabad miniszterelnökké kinevezni ezt a politikai középszerűséget, de senki nem figyelt ránk. Most már késő. A katasztrófa csak most kezdődik” - írta Tomac a Facebookra.

A PMP ügyvezető elnöke szerint „Johannis államfőnek kétségtelenül igaza van”, hisz neki kell koordinálnia az ország külpolitikáját, és a kormányfőnek hivatali kötelessége az elnök hozzájárulását kérni ilyen jellegű kérdésekben. (Agerpres)

14:46

Államfő-kormány konfliktus: meglódult az euró árfolyama

Érzékenyen reagált a pénzpiac arra a hírre, hogy az államfő lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. A Román Nemzeti Bank pénteki hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,6618 lejt, 0,28 százalékkal többet, mint csütörtökön. A lej egy hónapja nem volt ilyen gyenge az euróhoz képest.

14:07

Raluca Turcan: a kormányfőnek le kell mondania

Nem tud eleget tenni a tisztségével járó felelősségeknek kormányfő, ezért le kell mondania - jelentette ki Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke az államfő sajtónyiltatkozatára reagálva. A képviselő úgy vélekedett: a Viorica Dăncilă miniszterelnöki rátermettségével kapcsolatos összes kétség beigazolódott, és a kormányfő - vagy tudatlanságból, vagy a Liviu Dragnea iránti engedelmességből - több ízben is áthágta az alkotmány előrásait.

"Súlyos gazdasági tévedésekbe esni, kitámadni a Román Nemzeti Bankot, visszautasítani az államfő közvetítő szándékát - ez alkotmányellenes. Az alkotmány szabta kereteken kívüli külpolitikai lépéseket tenni, ez már olyan magatartás, amely a bűncselekmények fajtájához tartozik, indigó másolata annak a viselkedésnek, amelyet Liviu Dragnea honosított meg" - mondta a liberális párti képviselő.

Turcan felhívta a figyelmet, hogy külpolitikai kérdésekben nem "az elítéltek" döntenek, hanem Románia elnöke. "Szintén Románia államelnöke garantálja, hogy Románia betartja európai vállalásait, amelyeket viszont Viorica Dăncilă és Liviu Dragnea megsértett" - tette hozzá a PNL első alelnöke. (Agerpres)

13:16

Tăriceanu szerint Johannis politikai célokat követ

Klaus Johannis sajtónyilatkozatára elsőként Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke reagált a kormánypártok vezetői közül. A politikus azzal vádolta az államfőt, hogy nincs tisztában az alkotmányban megszabott hatáskörével. "Kérheti a miniszterelnök lemondását, mint bármelyik állampolgár. De csak ennyit tehet, semmi többet. Az államfő politikai célokat követ, és eltévesztette a számításait. Nem tarthatja az ellenőrzése alatt a kormányfőt" – fejtette ki az Antena3 stúdiójában Tăriceanu.

A felsőház elnöke hangsúlyozta, a kormány politikai támogatásáról kizárólag a parlament hivatott dönteni, a törvényhozás tartja ellenőrzés alatt a kabinetet, szavaz bizalmat neki, illetve vonhatja meg tőle a bizalmat. "Az elnöknek mindehhez semmi köze sincs" - fogalmazott a politikus. (Antena3)

12:35

„A PSD meg akarja kaparintani a jegybankot”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szeretné "megkaparintani politikailag" a Román Nemzeti Bankot (BNR) - mondta sajtónyilatkozatában Klaus Johannis. Az elnök kifejtette, aggodalommal tölti el, hogy a PSD megkérdőjelezi a BNR függetlenségét, amire az alakulat vezetőinek az utóbbi időben tett nyilatkozatai alapján következtetett. "A BNR-t nem lehet politikailag megkaparintani, függetlennek kell maradnia" - fogalmazott az államfő. 

Az elnök emlékeztetett, pénteken 11 órára egyeztetésre hívta a Cotroceni-palotába Viorica Dăncilă miniszterelnököt, a találkozó azonban elmaradt. Johannis hangsúlyozta, szükségét látja a kormány és a BNR politikája összehangolásának.  "Mivel ez egyértelműen nem történt meg, szerettem volna közvetíteni közöttük. Dăncilă asszony azonban nem értette ezt meg" - tette hozzá az államfő. 

Az elnök ugyanakkor nagy tévedésnek nevezte azt a titkos memorandumot, amelyet múlt heti ülésén fogadott el a kormány Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetése kapcsán. Hangsúlyozta, külpolitikával kapcsolatos kérdésekben konzultálni kell az elnökkel, ami ez esetben nem történt meg. "Az alkotmány, az alkotmánybíróság határozatai kimondják és a romániai politikai gyakorlat szerint is Románia - és nem valaki más - érdekében a miniszterelnöknek egyeztetnie kell az államfővel, az állami hatóságok közötti lojális együttműködésre van szükség" - nyomatékosította Johannis. (Agerpres)

12:25

„Megvonom tőle a bizalmam”

Az elnöki hivatalban adott sajtónyilatkozatában az államfő közölte: megvonja bizalmát Viorica Dăncilă miniszterelnöktől, alkalmatlannak tartja őt tisztsége ellátására. Johannis szerint a kormányfő megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre. Az államfő szerint az alig három hónapja tisztségben lévő Dăncilă alkalmatlansága sérülékennyé tette a kormányt, ezért távoznia kell tisztségéből.

Klaus Johannis mlékeztetett a Viorica Dăncilă hivatali esküjének szövegére, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnök az alkotmány és a törvény előírásainak, valamint az alkotmánybíróság határozatainak betartása mellett a lojális együttműködés elvének tiszteletben tartását is vállalta, amely kimondja, hogy az elnöknek és a miniszterelnöknek együtt kell működnie az ország és az állampolgárok érdekében. "Viorica Dăncilă ehelyett inkább azt választotta, hogy a párttól kapott utasítást hajtja végre. Mindezekre való tekintettel megvonom a bizalmat Dăncilă asszonytól" - fogalmazott az államfő. (Agerpres/MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?