Ezt üzente Klaus Johannis államfő a magyar fiataloknak

A fiatalok szerepéről, a politikai elit változásáról kérdezte Klaus Johannis államfőt Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke. Johannis a magyar ifjúsági szervezetek szerepét emelte ki válaszában.

Oltean Csongor a Bákó – Románia Ifjúsági Fővárosa program zárórendezvényén szólalt fel április 26-án, csütörtökön, az államfőhöz címezve mondanivalóját és kérdéseit.

A MIÉRT-elnök kihangsúlyozta: a román társadalomban kialakult kép szerint a politikai elit a jövőre vonatkozó tervek helyett a múltban vész el, a társadalommal folytatott párbeszéd helyett pedig haszontalan politikai harcokkal foglalja el magát. „Mi, romániai magyar fiatalok nem akarunk visszatérni a múltba – inkább tanulni akarunk belőle, hogy egy jobb jövőt teremtsünk magunknak és a gyerekeinknek itthon, Romániában” – fogalmazott.

Klaus Johannis államfőhöz intézett kérdésében arra várt választ, hogy miként változtatható meg a politikai elit viselkedésmódja, illetve, hogy az államfő szerint milyen szerepük van a fiataloknak az interkulturális kapcsolatok javításában. Oltean azt is kérte Johannistól, hogy hozzon létre egy internship programot az államfői hivatalban.

Az államfő feleletében előbb azt hangsúlyozta, hogy ő maga is etnikai kisebbség tagja, majd arról beszélt, hogy valóban létezik – szerinte kevés – politikus, akiknek célja a múlt fantomjainak életben tartása. Meglátása szerint számos, nemcsak etnikai kisebbségi ember számára nem problémás az integráció, a kölcsönös tolerancia. „A magyar nyelvű ifjúsági szervezeteknek fontos és pozitív szerepük lesz abban, hogy túllépjenek a zavaros félreértéseken, amelyek a román többség és magyar kisebbség között vannak” – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?