„Művészléleknek” köszönhető a Bihar megyei költségvetés

Négy hónapnyi huzavona után ma 18 igen szavazattal és 16 tartózkodással elfogadták Bihar megye költségvetését, Cornel Borza liberális tanácstag szavazata döntött.

Rendkívül feszült légkörben zajlott a tanácsülés, a megyeháza előtt ugyanis a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság szakszervezetének tagjai tüntettek a fizetésükért.A tüntetők egy csoportját a terembe is beengedték, Adrian Marcu szakszervezeti vezető pedig, a szót kapott tanácstagok több mint egyórás, méltatlan vitája végén, arra is figyelmeztetett: nemcsak az alkalmazottak maradnak pénz nélkül a PNL miatt, hanem a rendszer ellátottjai, többek között gyermek- és idősotthonok lakói, és a fogyatékkal élők is. A liberális párt sem maradt támogatók nélkül: az Oradea Civică elnevezésű civil szervezet tagjai épp ezt az alkalmat választották ki az USR törvénykezdeményezésének támogatására, és tapssal is támogatták a liberális hozzászólókat.Valódi spontán taps viszont akkor tört ki a teremben, amikor kiderült, hogy Cornel Borzának köszönhetően véget ér a január óta tartó huzavona, és elfogadják a megye költségvetését. Borza (aki a Regina Maria Színház Crişana Néptáncegyüttesének énekese), az ülés végén elmondta: nem tudja, jól vagy rosszul cselekedett, de a „lelkére hallgatott” a voksoláskor. Az ülés során később párttársai is „művészlélekként” jellemezték a büdzsét támogató liberális tanácstagot.Az ülés után Pásztor Sándor elmondta: két dolgot kért a liberális párt képviselőitől: a 18-ik önkormányzati képviselő mandátumának érvényesítését, és a büdzsé megszavazását. Előbbi nem történt meg, holott tudnivaló, hogy a tanácsból távozni fog a kórházigazgatói versenyvizsgát megnyert Dacian Foncea is, ezért talán remélhető, hogy májusban két tanácstagot is beiktatnak.

A tanácselnök ugyanakkor megjegyezte: bár a büdzsé kérdése megoldódott a „művészlélek” szavazata miatt, elkezdhetik a normális munkát, az alkalmazottak megkapják béreiket, az alapprobléma, azaz a létszámegyenlőség egyelőre megmaradt. A PNL-sek hozzáállása nem változott, a büdzsé megszavazása azt jelzi, hogy a tanácstag nem bírta a nyomást, ahogy két másik liberális önkormányzati képviselő sem, akik a büdzsé voksolása után távoztak az ülésről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?