Ion Iliescu: „Bohózatot csinálnak a forradalomból”


-A A+Bohózatot csinálnak a forradalomból, ami sérti a szabadságért harcolók emlékét és áldozatát - írta pénteki blogbejegyzésében Ion Iliescu volt államfő, miután Klaus Johannis elnök engedélyezte ellene, Petre Roman egykori miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes ellen a bűnvádi eljárás elindítását. Mindhármuk esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indít eljárást a legfőbb ügyészség az 1989-es forradalom ügyében. 

Megtöri a hallgatást, mert kötelessége tisztázni néhány dolgot, írja Iliescu. „A bűnvádi eljárásnak nincs köze az igazság kiderítéséhez. Hogyan állíthatja valaki, hogy ez lenne a célja ennek az 'igazságtevő mutatványnak', amíg senkit nem ítéltek el, tulajdonképpen eljárást sem indítottak senki ellen azok közül, akik megszervezték az 1990. június 13-i erőszakos cselekedeteket, több intézményt megtámadtak, számos embert súlyosan megsebesítettek” - írja a volt államfő.Iliescu úgy véli, azoknak, akik őt most nyilvánosan támadják, nem léteznek már az 1990. március 15-i marosvásárhelyi események, mert ezek ellentmondanak a történtekről kialakított elméleteiknek, és már nem szolgálják az „ügyet”.

„Ugyanígy nem léteznek a június 13-i események sem, a bányászok pedig minden ok nélkül jöttek Bukarestbe, csak azért, hogy elfojtsanak egy tüntetést az Egyetem téren, amellyel a szervezők már a május 20-i választásokat követő napon felhagytak. Új valóságot építenek, hogy meg lehessen indokolni ezeket a bűnvádi eljárásokat. Ezek az eljárások többször újraindultak az elmúlt 28 esztendőben. Az ítéletekkel azonban valaki mindig elégedetlen volt, ezért aztán időnként előveszik őket, és alighanem csak véletlen lehet, hogy mindig éppen akkor, amikor politikai jellegű válság alakul ki. Most azt erőltetik, hogy a történelmet az ügyészeknek és bíráknak kell írniuk. Miért? Hogy megtudjuk, hogy egy forradalom pontosan addig tart, ameddig a diktátor elmenekül egy helikopterrel? A következő perctől kezdve demokrácia van, az intézmények virágzanak, vége a fordulatnak? Ez egy elpolitizált, nagyon veszélyes hozzáállás” - szögezte le a volt államfő.

Úgy véli: 1989 azon napjaiban senki sem volt, aki „átlátta a teljes helyzetet” és ez egy olyan per, amelyben „nem a bizonyítékok vezetnek el az ítélethez, hanem az ítéletet a törvényen kívül már meghozták, az igazságszolgáltatásnak pedig most az a feladata, hogy eltűntessen minden olyan bizonyítékot, amely ellentmond az ítéletnek”.

Kifejtette: tévhit az, hogy a rendszer csak úgy, ellenállás nélkül átadta a hatalmat, és úgy véli, hogyha az igazságszolgáltatás „valóban az igazságra lenne kíváncsi”, akkor kinyomozhatná, hogy a június 13-i eseményeket „bosszúból szervezték azok, akiket 1989 decemberében elkergettek a hatalomból”.

Azt mondta: nem lepi meg Johannis államfő döntése, az viszont igen, hogy „most, hogy az emberek szabadok, már nem hiszik, hogy a szabadságért küzdeniük kell”.

Úgy gondolja: szerencsésebb lett volna, hogyha az átmenetre békés úton kerül sor, mint Magyarországon, Lengyelországban vagy Csehszlovákiában.

„A népfelkelés egy hatalmi vákuumot hozott létre. A társadalom legkülönbözőbb rétegeiből származó, legkülönbözőbb politikai beállítottságú emberek egy csoportja, megpróbált egy bizonyos irányt szabni a változásoknak, és ezért vállalták a felelősséget. Most meg vád alá helyeznék őket amiatt, hogy volt ehhez bátorságuk. Az egész egy bohózattá alakul, ami sérti a szabadságért, a demokráciáért harcolók áldozatát. Valószínű, hogy ezen a szakaszon is át kell mennünk” - nyilatkozta Iliescu.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X