Tagadja az akadémia elnöke, hogy jelentett az állambiztonsági szerveknek

Tagadta csütörtökön a Román Akadémia frissen megválasztott elnöke, Ioan-Aurel Pop, hogy 1989 előtt beszervezték őt a kommunista állambiztonsági szervek.

A történész arra reagált, hogy revista22.ro leközölt egy besúgólistát, amelyen az ő neve is szerepelt. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által őrzött, 1985-ből származó dokumentumot a román emigráció megfigyelésével megbízott katonai egység állította össze. Annak a 200 személynek a neve szerepel rajta, akikkel ez az egység abban az évben kapcsolatban állt.

A listán több ismert név is felbukkan, köztük Ioan-Aurel Pop (az akadémia elnöke és BBTE rektora), Cornel Nistorescu újságíró, a Vatra Romănească nacionalista szervezet egyik alapítója, Ioan Coja, Dorel Abraham jónevű szociológus, a Román Nemzeti Bank volt szóvivője, Adrian Vasilescu.

Ioan-Aurel Pop a stiripesurse.ro portálnak küldött válaszában tagadja, hogy beszervezték vagy bárkiről jelentett volna az állambiztonsági szerveknek. Szerinte csakis azért kerülhetett fel erre a listára, mert a nyolcvanas években a doktorátusa irányítója, Stefan Pascu kérésére és a történész professzor segítségével több tanulmánya is megjelent külföldön a román emigráció németországi lapjában. „Amúgy a listán a nevem mellett a NU (nem) szerepel” – hívta fel a figyelmet az akadémia elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?