Politikai nyilatkozatban ítélte el Tánczos Barna a Sepsi OSK meccsén tapasztalt magyarellenes megnyilvánulást

„A teljes erdélyi magyar közösség elleni sértés a hétfői bukaresti futballmeccsen tapasztalt incidens. Amellett hogy a xenofób viselkedés, a gyűlöletre és agresszióra való buzdítás bűncselekménynek minősülnek, rossz hatással vannak a többség és kisebbség békés együttélésére is” – fogalmazott politikai nyilatkozatában Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

Mint beszámoltunk róla, a Sepsi OSK az alsóházi rájátszás negyedik fordulójában volt a Bukaresti Juventus vendége. A csapatok bemelegítésének idején a stadion hangszóróiból egy célzottan magyarellenes, uszító, vulgáris szövegű román dalparódia szólalt meg. Az incidenst követően egymásra mutogatnak a voluntari-i stadion illetékesei és az arénát bérlő, házigazda Bukaresti Juventus vezetői. A focicsapat ügyvezetője, Paul Terteleac azt állította, hogy a magyarellenes zenét a stadion bemondója játszotta be, de nem arról a hanghordozóról, amelyet ők átadtak neki. Ezzel szemben az aréna bemondója, Mihai Gheorghe szerint az adathordozót éppen a Bukaresti Juventus ügyvezetőjétől kapta. Az ügyben megszólalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba is, aki emlékeztetett, hogy ez nem az első alkalom, hogy a Sepsi OSK-t etnikai alapon támadják. Hozzátette, az általa vezetett intézmény egyelőre nem indít eljárást az ügyben, hanem megvárják a Román Labdarúgó Szövetség és a Román Labdarúgó Liga döntését.

„A hazai csapat képviselőinek magatartása, a magyar közösség ellen uszító dal bejátszása ugyanakkor teljességgel sportszerűtlen, rendkívül nehéz ilyen hangulatban jó sportteljesítményt nyújtani. Amit külön sajnálatosnak tartunk, hogy a xenofób, vulgáris kifejezéseket is tartalmazó dalt gyerekek is hallották a lelátókon. Álláspontunk szerint a parlamenti képviselők felelőssége is a helyzeten való változtatás, rajtunk is múlik, hogy ebben az országban milyen viselkedést engedhetnek meg maguknak a csapatok egyes képviselői és szurkolói. Ezért kezdeményezni fogjuk a büntetések szigorítását” – tette hozzá a politikus. Mint mondta, nem ez az első alkalom, hogy a Sepsi OSK – amelynek játékosai között magyarok is vannak –, ilyen hangulatban kénytelen játszani egyes román csapatok vendégeként.

„Ezzel szemben a Sepsi OSK szurkolói mindig sportszerűen biztatják csapatukat, legyenek hazai vagy vendégpályán. Ez amúgy mindegyik székelyföldi sportcsapat drukkereire jellemző, említhetnénk akár a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapatának szurkolóit vagy a sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC női kosárlabdacsapat drukkereit” – hangsúlyozta Tánczos Barna, aki meghívta kollégáit, hogy vegyenek részt a székelyföldi csapatok mérkőzésein. Megköszönte továbbá a román sportsajtónak, hogy azonnal elítélték az incidenst.

Kapcsolódók

Kimaradt?