A CSM és a Igazságügyi Felügyelet is felmondta tavaly a SRI-vel kötött megállapodást

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) 2012-ben kötött együttműködési megállapodást a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), tavaly azonban közös megegyezéssel felmondták azt - közölte csütörtökön a CSM. 

A közlemény szeriint a 2012-ben aláírt megállapodás felmondását a CSM tagjai kérték, amint tudomást szereztek annak létezéséről. A megállapodás 2017 márciusától nem érvényes, és a testület kezdeményezte titkosságának feloldását. 

Az Igazságügyi Felügyelet is megerősítette csütörtökön, hogy volt egy együttműködési egyezménye a hírszerzéssel, 2017 elején azonban felmondták, ez év március 28-án pedig indítványozták a dokumentum titkosításának feloldását. A felügyelet ugyanakkor hangsúlyozza: soha semmiféle általuk készített jelentést vagy egyéb dokumentumot nem adtak ki más intézménynek bármiféle megállapodás alapján, és a hatáskörükbe tartozó ellenőrzéseket, vizsgálatokat is saját felügyelőik végezték, külső személyek részvétele vagy támogatása nélkül. 

A CSM szerdai ülésén a testület alelnöke, Codruţ Olaru közölte: összesítésük szerint a legfőbb ügyészségen kívül a CSM, az Igazságügyi Felügyelet és a legfelsőbb bíróság írt még alá együttműködési megállapodást a SRI-vel, más igazságszolgáltatási intézmény nem. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?