Nem támogatja az átláthatatlan bányakitermelést az RMDSZ

Nem támogatta az RMDSZ képviselőházi frakciója a Natura 2000-es besorolású területek szabályozására vonatkozó törvénymódosítást, amely feloldotta volna bizonyos területek védett státusát, ahol 2007. június 29. előtt engedélyezve volt a bányászat.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője nem tartja indokoltnak a tervezetet, meglátása szerint a jelenleg hatályban lévő törvénykeret megteremti a lehetőségeket ahhoz, hogy a megalapozott esetekben módosítani lehessen a védett, Natura 2000-es területek méreteit.„A szakbizottsági munkálatok alatt is elmondtuk, hogy kizárólag csak akkor tudjuk megszavazni a tervezetet, amennyiben a kormány és a szaktárca rendelkezésünkre bocsát egy hatástanulmányt a tervezetről, többek között azért is, mert fontos tudnunk, melyek azok a bányák, ahol a kitermelés újraindulna. Sajnos, ezt a hatástanulmányt nem bocsátották a rendelkezésünkre, így érdemben nem tudtuk megvitatni a helyenként igencsak átláthatatlan rendelkezéseket bevezető tervezetet” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter.

Hozzátette, hogy a Natura 2000-es rendszer ma sem tiltja a beavatkozást ezeken a területeken, mi több, eszközöket határoz meg az infrastruktúra fejlesztésére ezeken a területeken.

Kapcsolódók

Kimaradt?