Alkotmányossági kifogást emel az USR a referendumtörvény módosításai ellen

Alkotmányossági kifogást emel a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a referendumtörvény módosításai ellen - jelentette be szerdán Dan Barna pártelnök. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) is kifogásolja ezeket. 

Az USR vezetője szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfő jogkörének csorbítására használja fel a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó állampolgári kezdeményezést.
„A PSD-nek immáron másfél éve az az egyik mechanizmusa, hogy gyengíti a többi intézményt, abban a reményben, hogy a parlamenten és a kormányon keresztül a magyarországi és lengyelországi modell felé közeledhetünk” - tette hozzá Barna.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának vezetője, Raluca Turcan is azon az állásponton van, hogy a PSD-ALDE-koalíció a referendumtörvény módosításával „amputálni” akarja Románia elnökének jogkörét.

Turcan leszögezte, a liberálisok a törvény ellen szavaztak.

A képviselőház szerdán arról döntött, hogy nem tárgyalja újra a referendumtörvényt, amelyet Klaus Johannis államfő visszaküldött a parlamentnek megfontolásra. A képviselők ismét eredeti változatában hagyták jóvá a jogszabályt.

A referendumtörvény újratárgyalásának elutasítását 195 képviselő támogatta, 71 honatya ellene szavazott, hatan tartózkodtak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?