"Nem kívánatosak a bukaresti Schengen-nyilatkozatok"


-A A+

Brüsszelből nézve „nagyon szerencsétlenek és nem kívánatosak" a bukaresti kormánypárti politikusok nyilatkozatai, illetve a belpolitikai csatározások a schengeni csatlakozás ügyében – jelentette ki lapunknak Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-kéviselője szerint Bukarestnek ki kell lépnie abból a paradigmából, hogy a csatlakozásnak csak technikai feltételei vannak, és ezeket Románia teljesítette, így joggal igényelheti belépését a határmentes övezetbe. „Tudomásul kell venni azt, hogy az EU döntéshozóinak politikai aggályai vannak, amelyeket fel kell oldani" – szögezte le a politikus, aki szerint Románia megítélése a tavalyi politikai válság óta romlik, és tovább romolhat minden olyan alkalommal, amikor belpolitikai csatározások tétjévé válik egy-egy ilyen európai uniós kérdés.winkler2

Winkler emlékeztetett arra, hogy nyugati, konszolidált demokráciákban, ha a nemzeti érdek úgy kívánja, valamennyi politikai erő felsorakozik egy adott cél – például az EU költségvetéséből való részesedés – mögé. „Vannak olyan országos érdekek, amelyeknek a belpolitikai helyzet fölé kell emelkedniük, ez nálunk valahogy nem sikerül. Romániában tavaly választási év volt, akkor azt mondtuk, hogy kampányban minden megengedett, de most úgy látszik, hogy a román pártok máris a jövő évi választási kampányra készülnek" – tette hozzá.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra is, hogy két évvel ezelőtt, a hollandiai politikai válság idején Hága mondott nemet a román csatlakozásra, a tavalyi franciaországi választások előtt Párizs, most pedig a választásokra készülődő Németország mond nemet. Jövőre pedig szintén akadhat majd olyan tagállam, amely belpolitikai megfontolásokból nemet mond – magyarázta.

Winkler szerint ennek hátterében az áll, hogy az európai politikusok populista eszközökkel próbálnak megfelelni a saját választóik elvárásainak, ahelyett, hogy vállalnák a szavazóik előtt azt, hogy demográfiai okok miatt az összes északi és nyugati tagállamnak szüksége van bevándorló munkaerőre. „A bevándorlók okozta esetleges gondokat a választók felvilágosításával, nem a butításukkal kell megoldani" – jelentette ki.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X