Kövesi: a titkos megállapodás nem ruházta fel plusz jogkörökkel a SRI-t

A legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti együttműködési megállapodás nem biztosított a törvényben megszabottnál több hatáskört egyik intézménynek sem - hangsúlyozta kedden Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész.

A volt legfőbb ügyész és a DNA  jelenlegi vezetője az Agerpresnek kifejtette, amint az a pénteken nyilvánosságra hozott megállapodás szövegéből is kiderül, ennek alapjául az alkotmány, a büntetőeljárási törvénykönyv, 16 jogszabály és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kilenc határozata szolgált.

"Ez a megállapodás nem biztosított több hatáskört a két intézménynek, minden, ami abban szerepelt, a törvény által előírt kötelezettség. Csak egységesítette az eljárást, hogy mindenki ugyanazon procedúra szerint dolgozzon. Különféleképpen alkalmazták a törvényt, ezért vált szükségessé az eljárások harmonizálása" - fogalmazott a főügyész, hozzátéve, hogy nemcsak a legfőbb ügyészség, hanem más intézmények is kötöttek hasonló megállapodást a SRI-vel.

Cáfolta elődje állításait

A korrupcióellenes főügyész rámutatott: a DNA archívumában található dokumentumok arról tanúskodnak, hogy az ügyészség már 2013 (amikor átvette a DNA vezetését) előtt is együttműködött a SRI-vel a 2009-es megállapodás alapján. A DNA volt főügyésze, Daniel Morar azon állítására reagálva, miszerint az ő vezetése alatt a korrupcióellenes ügyészség nem alkalmazta az egyezséget, mert törvénytelennek tartotta az abban foglaltakat, Kövesi azt mondta: elődje aláírása több, a megállapodásba foglaltakon alapuló átiraton is szerepel.

Azt is cáfolta Kövesi, hogy Daniel Morar kifogásolta volna a megállapodásban foglaltakat. "Ne felejtsük el, hogy Morart 2012 októberében megbízták a legfőbb ügyészi teendők ellátásával. Ha úgy gondolta, hogy a megállapodás törvénytelen rendelkezéseket tartalmaz, felmondhatta volna, mert teljes legfőbb ügyészi jogkörrel rendelkezett" - tette hozzá.

A korrupcióellenes főügyész azt is elmondta, hogy a megállapodás szövegét erre a célra létrehozott munkacsoport dolgozta ki, és a tervezetét elküldték az ügyészségeknek, hogy fejtsék ki róla az álláspontjukat. „Ügyészek ezrei alkalmazták éveken át. Soha senki nem jelezte, hogy olyan előírásokat tartalmazna, amelyek szembemennek a törvényekkel" - mondta még Kövesi.

A DNA vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem biztosított hozzáférést a SRI-nek a DNA-dossziékban szereplő minden adathoz, kizárólag a nemzetbiztonsággal kapcsolatos információkhoz juthatott hozzá.

Ez a megállapodás lényege

A SRI pénteken közzétette honlapján a legfőbb ügyészséggel kötött együttműködési megállapodást. A protokollumot, amely 2009. február 4-én köttetett, az akkor tisztségben levő főügyészhelyettes, Tiberiu Niţu, illetve a SRI igazgatójának helyettese, Florian Coldea írta alá, de a két intézmény akkori vezetői, Laura Codruţa Kövesi és George Maior is láttamozták.

A megállapodás értelmében "a felek közös operatív csoportokat hoznak létre, amelyek akcióterv alapján, a felek jogkörének megfelelően járnak el" a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek, a terrortámadások és „egyéb súlyos bűncselekmények” megelőzését szolgáló információk hasznosításában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?