Egy vádlott sem volt jelen a bányászjárás perének második tárgyalásán

A bányászjárás peréhez polgári félként csatlakozott mintegy száz személy jelent meg csütörtökön a bukaresti törvényszéken, a per második tárgyalásán. A vádlottak közül azonban senki nem volt jelen.

Az 1989. December 21. egyesület elnöke úgy nyilatkozott, Ion Iliescu arroganciáról tesz tanúbizonyságot azzal, hogy nem jelenik meg a tárgyalásokon. Teodor Mărieş ugyanakkor kifejtette, a per előkészítő szakaszát mielőbb le kell zárni, hogy elkezdődhessen az érdemi tárgyalás. 

A Bányászjárás Áldozatainak Egyesületét vezető Viorel Ene kifejtette, ügyvédeik kérték a bíróktól, hogy rendeljenek el vagyonzárat az ügy vádlottjai ellen. "Azt akarjuk, hogy vonják felelősségre a bűnösöket, az áldozatok pedig kapjanak kártérítést. Míg a forradalmárok jogait törvényben szabályozzák, a bányászjárás áldozatai egyetlen lej kártérítést sem kaptak, nem segíti, nem támogatja őket senki. Ez a mi háborúnk, amelyet immáron 28 éve vívunk a rendszerrel" - nyilatkozta Ene. 

Mint ismert, a katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017. június 13-án vádat emelt Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori vezetője, Virgil Măgureanu, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyészhelyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője és számos társuk ellen. 

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok erőszakos támadást szerveztek meg a bukaresti Egyetem téren békésen tüntető tömeg ellen, bevonva ebbe a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10 000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. Az 1990. június 13-án végrehajtott támadásban négy személy életét vesztette, 1 388-an megsérültek, 1 250 személyt pedig megfosztottak alapvető szabadságjogától. 

(Címlapfotó forrása: vice.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?