Ügyvéd: Elena Udrea Costa Ricán van, orvosa szerint nem szabad zavarni

Nem jelent meg a Bute-gála ügyben folyó per szerdai tárgyalásán Elena Udrea. A volt miniszter ügyvédei közölték a bírósággal, hogy a várandós védencük továbbra is Costa Ricán tartózkodik, ahol egy orvos teljes nyugalmat írt elő számára.

A Bute-gála ügyben Elena Udreát alapfokon 6 év börtönbüntetésre ítélték. A szerdai tárgyaláson a volt turisztikai miniszter ügyvédei halasztást kértek, amelynek szükségességét Costa Ricából származó orvosi papírokkal indokolták meg. A bemutatott dokumentumok értelmében Udrea orvosa teljes nyugalmat rendelt el páciensének. Ugyanakkor az ügyvéd kifejtette, hogy a politikus részt akar venni a tárgyaláson, amint egészségi állapota megengedi, mert kérdéseket óhajt feltenni a tanúknak.

A bírók nem adtak helyt a halasztásra vonatkozó kérelemnek, a tárgyalás a többi tanú meghallgatásával folytatódik.  Elena Udrea februárban jelentette be, hogy várandós, ikreket vár. Udrea - akárcsak Alina Bica, a DIICOT volt vezetője - Costa Ricában tartózkodik.

Ez volt az első fokú ítélet

Elena Udreát 2017 márciusában hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Legfelső Bíróság az ügynevezett Bute-gála ügyben vesztegetés elfogadásáért és hivatali visszaélésért. A politikust három rendbeli vesztegetés elfogadásért öt, négy, illetve hat év börtönbüntetést kapott, és ugyancsak hat évet szabtak ki rá hivatali visszaélés miatt. Felmentették a hamis okirat használata és a jogtalanul szerzett európai uniós alapok vádpont alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, a hat évet kell letöltenie. Ezen kívül hárommillió eurós kártérítés fizetésére is kötelezte a bíróság a volt minisztert.

Ugyanabban az ügyben több más személyt is elítéltek. Rudel Obreját, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnökét 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Három évet kapott vesztegetés elfogadásában való bűnrészességért, öt és három évet két rendbeli adócsalásért, és felmentették a pénzmosás vádja alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, az öt évet kell letöltenie.

Tudor Breazut, Elena Udrea nanai telkeinek adminisztrátorát három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ion Ariton volt gazdasági minisztert felmentették. Gheorghe Nastasiát, a turisztikai minisztérium volt főtitkárát 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, hat év próbaidővel. Ana Maria Topoliceanut, az Országos Befektetési Társaság volt elnökét, vesztegetés elfogadásáért 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, öt év felügyeleti idővel.

Kapcsolódók

Kimaradt?