Horváth Anna pere: sunyi módon hozták előre az ítélethirdetés időpontját

Kiss Olivér újságíró figyelt fel arra, hogy a kolozsvári ítélőtábla honlapján az éjszaka folyamán vagy a korareggeli órákban módosult az ítélethirdetés időpontja Horváth Anna perében.

Kolozsvár volt alpolgármestere is beszámolt arról, hogy péntek reggel „lekéste” az eredetileg 8.30-ra betervezett ítélethirdetést. A politikus a táblabíróság épületében tartózkodott már, amikor egy ismerőse telefonon arról értesítette: a bírónő a korábban közölt időpontnál fél órával korábban, röviddel 8 óra után bevonult egy írnokkal az egyik tárgyalóterembe, s felolvasta a döntést.

Valaki azonban a táblabíróságtól azon igyekezett, hogy a szabályosság látszatát keltse: az igazságszolgáltatási intézmény honlapján péntek reggel már 8 óra szerepelt az ítélethirdetés időpontjaként. A módosítást csak az éjszaka folyamán vagy a korareggeli órákban hajthatták végre, mert csütörtök este még 8.30 volt a betervezett időpont a weboldalon. Ez még a hazai igazságszolgáltatás mércéjével is mérve is merőben szokatlan, megkérdőjelezhető eljárás.

„Hogy embertelen-e, ami ma történt, hogy aki ítéletet hirdetett, az nem vállalta nyilvánosan az ítéletet: azt döntse el mindenki” – kommentálta az ítélethirdetés időpontjának utolsó pillanatában történt módosítását péntek reggel Horváth Anna. A politikus erről nem beszélt, de a bírónőt vélhetően az zavarhatta, hogy az ítélethirdetés eredetileg meghirdetett időpontjában, csütörtökön nem egyedül várakozott a tárgyalóterem előtt: a folyosó gyakorlatilag megtelt a volt alpolgármester sorsa iránt érdeklődő emberekkel.

Péntek délután telefonon nem tudtuk elérni kolozsvári táblabíróság szóvivőjét, Lucian Mihăiţát, ezért e-mailben tettük fel kérdéseinket a bírónak. Arról érdeklődtünk, hogy miért módosult az utolsó pillanatban az ítélethirdetés időpontja, és szabályos-e ez az eljárás. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?