„Karaktergyilkosság történt” – az RMDSZ elnöke a Horváth Anna ellen hozott ítéletről

„Horváth Anna ügyében mondvacsinált bizonyítékokra alapozta a vádat az ügyészség, a bíróság jogszerűtlenül járt el, többszörösen nem tartotta be az eljárási elveket, procedúrákat” – reagált Facebook-oldalán Kelemen Hunor arra, hogy a kolozsvári táblabíróság pénteken két év és nyolc hónap letöltendő börtönre ítélte Kolozsvár volt alpolgármesterét.

Az RMDSZ elnöke szerint Horváth Anna esetében nem az igazságosság, nem a törvény érvényesült, hanem karaktergyilkosság történt. „Jogállam az, ahol minden bizonyíték nélkül elítélhetnek egy embert? Jogállam az, ahol a nyilvános ítélethirdetést fél órával a betervezett időpont előtt, zárt ajtók mögött tartják meg? Mitől félhet az igazságszolgáltatás?” – sorolta kérdéseit a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor hozzátette: Horváth Anna továbbra is a közösség vezetője marad, akinek szavára kollégái és a kolozsvári magyar emberek továbbra is odafigyelnek. „Másokat felülmúló munkabírását és a megkérdőjelezhetetlen tisztességét senki sem veheti el tőle. Bízunk ártatlanságában, bízunk abban, hogy a Legfelső Bíróság más döntést hoz! Ancsa, ne hagyd magad, mi biztosan nem hagyunk téged!” – összegzett az RMDSZ elnöke.

Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ügyében. Amint a bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádiratból kiderült: Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt üzletemberrel folytatott. A vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolttól, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Az alpolgármester az ellene 2016 októberében elrendelt kényszerintézkedés miatt nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit, ezért 2017 márciusában lemondott tisztségéről. Azóta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként dolgozik.

(Címlapfotó: Biró István

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?