Megszavazta a képviselőház az igazságügyi törvények újabb módosításait

Első házként elfogadta kedden a képviselőház a három igazságügyi törvény - a bírák és ügyészek jogállását szabályozó 2004/303-as, az igazságszolgáltatás működését szabályozó 2004/304-es, és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló 2004/317-es jogszabály - módosításait.

A 2004/304-es törvényt módosító javaslatot 182 támogató, 91 ellenszavazattal és egy tartózkodással, a 2004/303-as törvény módosítását 190 pro, 98 kontra szavazattal és két tartózkodással, a 2004/317-es jogszabály módosítását pedig 189 támogató és 101 ellenszavazattal, két tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

Florin Iordache, a tervezetekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke kijelentette, hogy a módosítások nem tesznek mást, csak összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel. Az ellenzék bírálta azt a sietséget, amellyel a honatyák elfogadták a javaslatokat, de a procedúrát és a módosítások tartalmát is.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője kijelentette, hogy az általa képviselt alakulat az alkotmánybíróságon fogja megtámadni a törvényeket.  A képviselőház első házként szavazott, a végső döntés a szenátusé.

Meghosszabbították a programot

A képviselőház előzetesen úgy döntött, hogy meghosszabbítják a munkaprogramot a három törvény módosításainak elfogadása érdekében. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői tiltakozásképpen a pulpitus elé ültek, #fărăpenali (büntetőügyesek nélkül) feliratú pólókat viselve. A munkaprogram meghosszabbítását 145 támogató és 65 ellenszavazattal fogadták el.

A PNL frakciójának vezetője, Raluca Turcan bírálta a döntést, mondván, hogy a koalíció honatyái olyan eszközzé alakítják a parlamentet, amely segítségével "rátehetik kezüket az igazságszolgáltatásra". Claudiu Năsui, az USR-frakció vezetője szerint az ilyen döntések miatt bíznak a legkevésbé a parlamentben a romániai állampolgárok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?