A titkos SRI-paktumok nyilvánosságra hozatalát kéri Tudorel Toader

A legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közti megállapodások titkosságának feloldását kérte hétfőn Augustin Lazăr legfőbb ügyésztől az igazságügyi miniszter.

Az igazságügyi minisztérium hétfőn közölte: Tudorel Toader miniszter felszólította Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy tájékoztassa a következő kérdésekben: született-e titkos megállapodás egyfelől a legfőbb ügyészség, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), másfelől a Román Hírszerző Szolgálat között, és ha igen, hány ilyen megállapodás született, mikor és kik írták alá; ugyanakkor a miniszter kéri e szerződések titkosságának feloldását.

Korábban Viorica Dăncilă kormányfő is kérte a SRI és az állam más intézményei közti megállapodások titkosságának feloldását. Előzőleg az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint a - Klaus Johannis államfő által elnökölt - Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).

A bejelentések hátterében a kormányzó PSD-ALDE koalíció azon meggyőződése áll, hogy a számos magas rangú politikust rács mögé juttató DNA-t valójában egy sötét háttérhatalom, az úgynevezett "párhuzamos állam" mozgatja, amely koholt vádak és hamisított bizonyítékok alapján a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végez.

A kormányoldal politikusai azt sugallják, hogy a SRI és DNA közötti titkos megállapodás nyilvánosságra hozatala fényt deríthet azokra az illegális összefonódásokra és visszaélésekre, amelyekkel - többnyire bűnvádi eljárás alá vont vagy már el is ítélt - politikusaik vádolják a "párhuzamos államot".

Kapcsolódók

Kimaradt?