A román-magyar párbeszédet szorgalmazta Winkler Gyula a nemzeti ünnepen

Hunyad megyében, a többségi tengerben élő magyarok számára március 15. mindig is kiemelt nap volt, annak is köszönhetően, hogy a magyar forradalom és szabadságharcban ez a vidék jelentős szerepet játszott – emlékeztetett ünnepi beszédében Winkler Gyula EP-képviselő Piskin.

Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a román társadalom képviselőivel folytatott párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, a közös országprojekt kidolgozását szorgalmazta, de ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell mutatni Európának is, hogy kiállunk a jogainkért.

A dél-erdélyi szórványközösség hagyományosan Piskin, a Bem József erdélyi hadjáratának fordulópontját jelentő piski csata emlékművénél indítja a március 15-i megemlékezések sorát. A római katolikus templomkertben megtartott ünnepségre nemcsak a településről, de a szomszédos Déváról és Vajdahunyadról is érkeztek résztvevők. 

„Március 15-e a többségi tengerben élő Hunyad megyei magyarok számára mindig is kiemelt nap volt. Nem is lehetett ez másként, hiszen mi, itt Hunyad Vármegyében ezer szállal kötődünk a 48-as eseményekhez. Alig pár száz méterrel arrébb zajlott a sorsdöntő piski csata, amelyet Bem apó seregei vívtak életre halálra. De nem messze Piskitől, Vajdahunyadon írta forradalmár költőnk, Petőfi Sándor híres sorait: »A név mulandó, változékony; ami / Örök, azt nézem én, a szellemet«. Hát ilyen szellemi örökséget kaptunk mi elődeinktől itt, Hunyad Vármegyében” – fogalmazott Winkler Gyula.

Hangsúlyozta: „nemzeti ünnepünk a szórványban értékes kincsünk, amelynek értékét nem abban mérjük, hogy hányan gyűlünk össze, hiszen mi itt tudjuk, hogy minden egyes nemzetrész, az erős és nagy közösségek, valamint a túlélésért küzdő maroknyi szórványközösségek visszaemlékezése és hódolata is kell ahhoz, hogy az egy és oszthatatlan magyar nemzet legszebb ünnepe kiteljesedjen”.

Winkler úgy fogalmazott, az erdélyi magyarság párbeszédet akar a román társadalom képviselőivel. „Meg akarjuk beszélni a közös dolgainkat, együtt akarjuk országunk jövőképét kialakítani, készen állunk együtt dolgozni közös országprojektünkön, hiszen ellenkező esetben a 2018-as esztendő úgy telik el, hogy nem alkotunk semmi újat és semmi maradandót" – figyelmeztetett az EP-képviselő.

Kitért a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezésre is, amelyet történelmi lehetőségként értékelt. „Mutassuk meg Európának, hogy tudjuk, mit akarunk, és hogy ki is állunk jogainkért. Mutassuk meg az összefogás erejét, bizonyítsuk be, hogy a magyar nemzetrészek, együtt a szórványban élő közösségekkel, győzelemre tudják vinni ma is a közös ügyet, a közösen kinyilvánított akaratot" – zárta ünnepi beszédét az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

A rendezvényen a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói mutattak be ünnepi műsort, a szarvasi iskolások majdnem minden évben elutaznak Hunyad megyébe ünnepelni a Rákóczi Szövetség támogatásával. Jelen volt a helyi tanács küldöttsége, az egybegyűlteket Piski alpolgármestere is köszöntötte.

Hunyad megyében a nap folyamán Déván, Vajdahunyadon, Lupényban és Petrozsényban tartanak ünnepi rendezvényeket március 15-e tiszteletére. A teljes program itt megtalálható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?