banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Mindent az igazság lapjára tett Horváth Anna a március 22-i ítélethirdetés előtt

Március 22-én hirdet ítéletet a kolozsvári ítélőtábla Horváth Anna bűnvádi perében. A csütörtöki, utolsó tárgyaláson Kolozsvár volt alpolgármestere mindent egy lapra tett, hogy ártatlanságát bizonyítsa.

Nemmel válaszolt Horváth Anna a bűnvádi perének csütörtöki tárgyalásán a bírónőnek arra a kérdésére, hogy felfüggesztett börtönről szóló ítélet esetén vállalna-e közmunkát. Ennek az a következménye, hogy március 22-én vagy letöltendő börtönre ítélik, vagy felmentik a vádak alól. „Felvállaltam ezt a rizikót, mert féligazságok nincsenek” – nyilatkozta a sajtónak a tárgyalás után.

Mint ismert, a perben eredetileg március 2-án kellett volna ítéletet hirdetni. Az újabb, csütörtöki tárgyalásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a bűnvádi pernek az ítélethirdetés előtti, utolsó tárgyalása nem a perrendtartás előírásainak megfelelően zajlott. A bírónő ugyanis elfelejtette megkérdezni a vádlottaktól, hogy felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítélet esetén vállalnak-e közmunkát.

A csütörtöki tárgyaláson a bírónő a mulasztást pótlandó feltette a perrendtartás által előírt kérdést a vádlottaknak, Fodor Zsoltnak és Horváth Annának. „Életem legnehezebb nem-ét mondtam ma ki. De tisztában vagyok a következményekkel, és vállalom a rizikót. Nem tarthatom magam kicsit bűnösnek, én igazságot várok. Az utolsó szó jogán ismét ártatlannak vallottam magam, és a felmentésemet kértem” – magyarázta döntését az RMDSZ politikusa arra utalva, hogy egy esetleges igen válasza akaratlanul is azt sugallta volna közvetlenül az ítélethirdetés előtt, hogy legalább részben elismeri a vádakat.

Horváth Anna ügyvédje a tárgyaláson el is mondta a bírónőnek: alkotmányellenesnek tartja a büntető perrendtartásnak azt a cikkelyét, amely előírja a vádlottaknak, hogy nyilatkozzanak a közmunka vállalásáról, mert sérti az ártatlanság vélelmét. Ghoerghiță Mateuț közölte: alkotmányossági kifogást emel a cikkely ellen, még akkor is, ha ennek nincs hatása védence perére.

A tárgyaláson Fodor Zsolt ügyvédjei emlékeztették a bírónőt: a napokban egy újabb alkotmánybírósági határozat erősítette meg, hogy a nemzetbiztonsági ügyekben engedélyezett lehallgatások felvételei nem használhatók fel olyan bűnvádi perekben, amelyekben a vádak nem esnek a nemzetbiztonsági törvény hatálya alá, így például egy korrupciós perben.

Ezt szóvá tette az utolsó szó jogán Horváth Anna is. Elmondta ugyanakkor a bírónőnek: jómaga a mai napig nem tudja, hogy a nemzetbiztonsági törvény melyik cikkelye alapján engedélyezte a bíróság a hírszerző szolgálatnak, hogy megfigyelés alatt tartsák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy perben ellene bizonyítékként használt hangfelvétel hiányos, nagyon nehezen érthető, és jobb helyeken vádakat ilyen gyenge bizonyítékra nem is lehetne alapozni.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?