Mindent az igazság lapjára tett Horváth Anna a március 22-i ítélethirdetés előtt

Március 22-én hirdet ítéletet a kolozsvári ítélőtábla Horváth Anna bűnvádi perében. A csütörtöki, utolsó tárgyaláson Kolozsvár volt alpolgármestere mindent egy lapra tett, hogy ártatlanságát bizonyítsa.

Nemmel válaszolt Horváth Anna a bűnvádi perének csütörtöki tárgyalásán a bírónőnek arra a kérdésére, hogy felfüggesztett börtönről szóló ítélet esetén vállalna-e közmunkát. Ennek az a következménye, hogy március 22-én vagy letöltendő börtönre ítélik, vagy felmentik a vádak alól. „Felvállaltam ezt a rizikót, mert féligazságok nincsenek” – nyilatkozta a sajtónak a tárgyalás után.

Mint ismert, a perben eredetileg március 2-án kellett volna ítéletet hirdetni. Az újabb, csütörtöki tárgyalásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a bűnvádi pernek az ítélethirdetés előtti, utolsó tárgyalása nem a perrendtartás előírásainak megfelelően zajlott. A bírónő ugyanis elfelejtette megkérdezni a vádlottaktól, hogy felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítélet esetén vállalnak-e közmunkát.

A csütörtöki tárgyaláson a bírónő a mulasztást pótlandó feltette a perrendtartás által előírt kérdést a vádlottaknak, Fodor Zsoltnak és Horváth Annának. „Életem legnehezebb nem-ét mondtam ma ki. De tisztában vagyok a következményekkel, és vállalom a rizikót. Nem tarthatom magam kicsit bűnösnek, én igazságot várok. Az utolsó szó jogán ismét ártatlannak vallottam magam, és a felmentésemet kértem” – magyarázta döntését az RMDSZ politikusa arra utalva, hogy egy esetleges igen válasza akaratlanul is azt sugallta volna közvetlenül az ítélethirdetés előtt, hogy legalább részben elismeri a vádakat.

Horváth Anna ügyvédje a tárgyaláson el is mondta a bírónőnek: alkotmányellenesnek tartja a büntető perrendtartásnak azt a cikkelyét, amely előírja a vádlottaknak, hogy nyilatkozzanak a közmunka vállalásáról, mert sérti az ártatlanság vélelmét. Ghoerghiță Mateuț közölte: alkotmányossági kifogást emel a cikkely ellen, még akkor is, ha ennek nincs hatása védence perére.

A tárgyaláson Fodor Zsolt ügyvédjei emlékeztették a bírónőt: a napokban egy újabb alkotmánybírósági határozat erősítette meg, hogy a nemzetbiztonsági ügyekben engedélyezett lehallgatások felvételei nem használhatók fel olyan bűnvádi perekben, amelyekben a vádak nem esnek a nemzetbiztonsági törvény hatálya alá, így például egy korrupciós perben.

Ezt szóvá tette az utolsó szó jogán Horváth Anna is. Elmondta ugyanakkor a bírónőnek: jómaga a mai napig nem tudja, hogy a nemzetbiztonsági törvény melyik cikkelye alapján engedélyezte a bíróság a hírszerző szolgálatnak, hogy megfigyelés alatt tartsák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy perben ellene bizonyítékként használt hangfelvétel hiányos, nagyon nehezen érthető, és jobb helyeken vádakat ilyen gyenge bizonyítékra nem is lehetne alapozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?