Bezárja a SRI az egyetemének posztgraduális képzését

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) úgy döntött, bezárja az egyetemén működő posztgraduális képzést, miután Eugen Teodorovici pénzügyminiszter tavaly kijelentette: úgy szerzett ott diplomát, hogy részt sem vett a kurzusokon - írta szerdán a román média.

A Pressone.ro portál értesülése szerint a Mihai Viteazul nemzeti hírszerzési akadémia keretében működő, posztgraduális képzést biztosító részleget megszüntetik. Korábban már felfüggesztették működését, miután Teodorovici elismerte a román közszolgálati televízió egyik októberi műsorában, hogy az egyetemtől diplomát kapott. A miniszter a felsőoktatási intézmény nevét sem tudta megmondani, hiszen mint bevallotta, egy órát sem töltött a kurzusokon, ráadásul az oklevélért sem kellett elmennie, hanem elküldték az irodájába.

A posztgraduális képzést biztosító intézmény honlapján olvasható információk szerint a kurzusok révén a román hírszerző szolgálat civilek biztonsági kérdésekkel kapcsolatos ismereteit akarja gyarapítani.

Kilencszázan szereztek oklevelet

A képzés komolyságát illetően az első kételyek tavaly szeptemberben merültek fel, miután a korrupcióellenes ügyészség egyik lehallgatási jegyzőkönyve szerint George Maior volt hírszerzési főnök tanácsadója javasolta egy vádlottnak, végezzen el a hírszerzés egyetemén egy három hónapos képzést, mert sokat segít majd neki politikai pályafutásában a kapcsolathálózat-építésben.

A 2002-ben alapított hírszerzési akadémián összesen csaknem kilencszáz személy szerzett oklevelet, közülük mindössze negyvenen voltak a hírszerzés alkalmazottai. A többiek politikusok, újságírók, üzletemberek, civil szervezetek munkatársai, valamint közigazgatásban dolgozók voltak. Az egyetemen szereztek oklevelet többek között Sorin Grindeanu és Mihai Tudose volt miniszterelnökök - írta a Pressone.ro.

Kapcsolódók

Kimaradt?