EU-s képviselő: Románia a legnagylelkűbb a kisebbségekkel

Victor Boştinaru szociáldemokrata európai parlamenti képviselő azt nyilatkozta kedden Brüsszelben, hogy a románoknak hatékonyabban kellene kommunikálniuk, hogy milyen megoldásokat alkalmaznak a nemzeti kisebbségek ügyében. Ezek a megoldások – állítja a képviselő – a leghaladóbbak és legnagylelkűbbek közé tartoznak az unióban.

Boştinaru, Elena Valenciano spanyol képviselővel együtt Az európai projekt lehetőségei és kihívásai címmel szervezett konferenciát Brüsszelben.

„A konferencia következtetései közé tartozik, hogy a szubszidiaritás elvét kell alkalmaznunk, ami a nemzeti kisebbségek ügyét illeti. (...) Európának bátorítani kell, ahol szükséges, a párbeszédet a többség és kisebbség között, olyan törvények meghozatalát, amelyek bevonják a kisebbségeket a politikai döntéshozatalba, és a kisebbségekre vonatkozó európai egyezmények alkalmazását. Elejét kell venni minden túlzásnak, nacionalista és szélsőséges kísértésnek, amelyek kihasználni látszanak ezt az üzenetet, és nekünk, románoknak, hatékonyabban kellene kommunikálnunk a mi megoldásainkról, amelyek – esetleges hibáikkal együtt – a leghaladóbbak és a legnagylelkűbbek közé tartoznak az unióban. Románia az egyetlen ország, amelynek kisebbségi elnöke van – erre nincs precedens az Európai Unió történelmében” – jelentette ki Boştinaru a konferencia végén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?