Évek óta sértegeti az újságírókat Temesvár polgármestere – most elegük lett

Két hétig tartó bojkottot hirdetett Nicolae Robu temesvári polgármester ellen és tüntetőleg kivonult az elöljáró sajtóértekezletéről kedden az újságírók többsége, tiltakozásul amiatt, hogy Robu több ízben sértegette az őt bíráló médiumok képviselőit.

A szabadszájúságáról elhíresült és erre büszke polgármester nem először került összetűzésbe újságírókkal, pénteken azonban, amikor prostituáltakhoz hasonlította és a társadalom élősködőinek nevezte őket, többen elhagyták a termet. A soron következő, keddi sajtóértekezletre már demonstratív tiltakozó megmozdulást szerveztek: amikor Robu megérkezett és beszélni kezdett – néhány kivétellel – kivonultak a teremből.

A liberális politikus pénteken zokon vette, hogy - a szerződéseket állítólag megkötő - elődje helyett egyes helyi lapok őt bírálták, amiért Temesvár több mint 1200 utcáján mindössze 14 munkagép takarította a havat nem sok eredménnyel. Robut az is kihozta sodrából, amikor sajtótájékoztatóját egy újságíró kérdésekkel zavarta meg, hogy a városi távhőszolgáltató felhalmozott adósságairól érdeklődjön, ami miatt a vállalat nem kapott elegendő gázt és öt napig akadozott a fűtés egyes városrészekben.

„Többféle prostitúció létezik, nemcsak az, amit a terelőutakon látni” – mondta Robu a kellemetlenkedő újságíróra célozva. Kifejtette: hiába támadják politikai ellenfelei, őt nem lehet megfélemlíteni, és az sem érdekli, ha egyes médiumok képviselői nem kíváncsiak mondandójára, mert a „legerősebb” hírforrás a városban úgyis az ő Facebook-oldala, amelynek 35 ezer követője van.

A temesvári helyi médiumok hétfőn nyílt levélben panaszolták be Robut a Nemzeti Liberális Párt (PNL) etikai bizottságánál, amiért a polgármester évek óta sértegeti őket. A dokumentum szerint az elöljárónak szokásává vált, hogy megbélyegezze az újságírókat, szemteleneknek, röhejeseknek, idiótáknak nevezve őket, megvetését pedig - egyetemi tanári karrierjére és doktori címére utalva - azzal is értésükre adta, amikor azt mondta: jellemtelen bírálói a cipőfűzőjéig sem érnek fel.

Robu a lázadásra közösségi oldalán úgy reagált: az újságírói hivatás nagyon fontos a társadalom számára, de ahogy nem mindenki nevezhető futballistának, aki a grundon labdázik, úgy nem mindenki újságíró, aki a nyilvánosság előtt megszólal, vagy publikál.

Kapcsolódók

Kimaradt?