Végéhez közeledik a székelyföldi autonómiatervezet közvitája

Még kedden lehet véleményezni a képviselőház honlapján Székelyföld autonómia statútumát, azt követően az alsóház szakbizottságai véleményezik a törvénytervezetet és következik a plénumbeli vita. A háromszéki magyar politikai szervezetek vezetői közös hétfői sajtótájékoztatójukon mondtak véleményt a bukaresti parlamentbe benyújtott törvénytervezetről.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia statútumát tavaly decemberben Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke, RMDSZ képviselő nyújtotta be a bukaresti parlamentbe. Hétfői sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a továbbiakban arra számít, hogy sikerül párbeszédet kialakítani a román közösség képviselőivel, hiszen nem lehet úgy politizálni, hogy itthonról üzengetünk, Bukarestben kell elmondani, hogy mit akar a székelység. A háromszéki polgári párti politikus fontosnak tartja, hogy kialakuljon egy párbeszéd a téma kapcsán, hiszen az,  ami eddig zajlott a román hírtelevíziókban, nem volt korrekt.Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, az RMDSZ helyi elnöke rámutatott: nem kérdés, hogy miként fog szavazni az RMDSZ, egyértelmű, hogy a parlamentben támogatni fogják a kezdeményezést. Hozzátette: az lett volna szerencsés, ha az RMDSZ-MPP közös autonómia statútum került volna a bukaresti törvényhozásba, lehet, hogy már korábban be kellett volna azt nyújtani és jobban örült volna, ha a teljes RMDSZ frakció megjelent volna kezdeményezőként. Most viszont a benyújtott tervezet mögé kell felsorakozni és minél több román partnert szerezni. „Azzal megyünk előre, ami közös, és nem ami szétválaszt” - mondta Antal Árpád.

Az RMDSZ háromszéki elnöke, a Kovászna megyei önkormányzat vezetője, Tamás Sándor szerint is az lett volna kívánatos, ha a közös RMDSZ-MPP statútumot nyújtották volna be. Tamás Sándor ugyanakkor arra kérte a kezdeményezőket, hogy vizsgálják meg alaposan a parlamentbe benyújtott autonómia statútumot, hiszen a felsőháromszéki Bereck község hiányzik Székelyföldből, ezt korrigálni kell a mellékletben, mielőtt mások veszik észre ezt a hiányosságot.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke, Bálint József úgy vélekedett: „a néma gyermeknek anyja sem érti a szavát”, vagyis a román parlamentben csak arról tudnak tárgyalni, ami be van nyújtva. Ez az autonómia tervezet most legalább be van nyújtva, mondta a néppárti politikus.

Mint arról beszámoltunk: a képviselőház honlapján március 6-ig lehet tanulmányozni és véleményezni az autonómia statútumot, amelyet a román kormánynak és a törvényhozói tanácsnak február 26-ig volt ideje véleményezni. A közvitát követően a képviselőház szakbizottságai tárgyalnak a tervezetről és remények szerint még a tavaszi ülésszak folyamán a plénumbeli vitára is sor kerül, mondta a kezdeményező Kulcsát Terza József.

Kulcsár Terza József abban bízik, hogy kialakul egy párbeszéd és el tudják magyarázni, hogy az autonómia nem jelent határmódosítást. A háromszéki politikus szerint a törvénytervezetet nem tudják „elfektetni” a bukaresti parlametben, hiszen ez kétházas jogszabály, ezért ha 45 nap alatt nem kerül sor a parlamenti vitára, akkor hallgatólagosan elfogadottnak tekinthető.

Kapcsolódók

Kimaradt?