Jogerősen felmentették a korrupciós vádak alól Ludovic Orbant

Felmentő ítéletet hozott hétfőn a legfelsőbb bíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban büntetőperében.

A politikus azzal vádolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy befolyásának felhasználásával próbált illetéktelen haszonra szert tenni, amikor pénzt kért egy üzletembertől a 2016-os helyhatósági választásokat megelőző kampányra.

Egy öttagú bírói testület elutasította a DNA fellebbezését, és megerősítette a január 31-én alapfokon hozott felmentő ítéletet. A döntés jogerős.

Ezek voltak a vádak

Ludovic Orban ellen 2016 májusában emelt vádat a DNA. Az ügyészek szerint 2016. március 1-jén a politikus felvette a kapcsolatot Tiberiu Urdăreanu üzletemberrel, és anyagi támogatást kért tőle a helyhatósági választásokat megelőző kampányára.

Később állítólag egy találkozóra is sor került az üzletember lakásán, ahol Orban közölte Urdăreanuval, hogy 50 000 euró készpénzre lenne szüksége. Az összeget televíziós népszerűsítő műsorokra költötte volna - állítja a DNA. A Nemzeti Liberális Párt Orbant jelölte Bukarest főpolgármesteri tisztségére, miután azonban bűnvádi eljárás indult ellene, visszalépett a jelöléstől.

Kapcsolódók

Kimaradt?