Ízekre készül szedni pénteken az RMDSZ a régiókat

Gazdasági adatokra alapozott szakmai anyagokkal készül bebizonyítani az RMDSZ a szövetség három regionális önkormányzati tanácsának pénteki együttes ülésén, hogy Románia jelenlegi régiós felosztása rossz, közigazgatási hatáskörökkel történő felruházásuk pedig egyenesen káros lenne az országra.

„Számokkal fogjuk alátámasztani, hogy az elmúlt években a gazdag romániai régiók még gazdagabbak, a szegény régiók még szegényebbek lettek" – mondta a maszol.ro-nak Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkárának tájékoztatása szerint a tanácskozáson bemutatott adatokból az is kiderül majd, hogy a két legkisebb régió, nyugati, illetve Bukarest fejlődik, és az összes többi az európai uniós fejlődési átlag alatt marad.

„Emellett igazolni fogjuk, hogy minden egyes régióban van egy-két fejlődő megye és van három-négy visszafejlődő megye, tehát semmiképp nem lehet kohézióról beszélni" – magyarázta a politikus, aki szerint cáfolni készülnek a kormányzati kommunikációban gyakran szereplő érvet, miszerint azért kell közigazgatási jogkörökkel felruházni a jelenlegi fejlesztési régiókat, mert így könnyebben le lehet hívni uniós pénzeket. „Be fogjuk bizonyítani, hogy ez valótlan állítás" – nyilatkozta a főtitkár.kovacs

Arra a kérdésünkre, várhatóké-e a viták a pénteki tanácskozáson, Kovács Péter kijelentette, az RMDSZ három önkormányzati tanácsának érdeke közös: ne maradjanak meg a jelenlegi fejlesztési régiók, ne kapjanak adminisztratív hatásköröket, illetve legyenek kisebbek a régiók. „Ez három olyan alapelv, amivel mindenki egyetért az RMDSZ-ben" – mondta a politikus.

A pénteki rendezvény csupán az egyik állomása lesz az RMDSZ regionális elképzelései kialakításának. „A tanácskozáson kialakítunk majd egy álláspontot, de ez nem biztos, hogy az RMDSZ végső álláspontja lesz Románia régióival kapcsolatban" – magyarázta a főtitkár.

Ilyés Gyula: nem térképeket készítünk

Az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, Ilyés Gyula a maszol.ro-nak megerősítette: a pénteki rendezvény résztvevői nem különböző régiós térképek megrajzolására készülnek Kolozsváron. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ korábban már törvénytervezetet nyújtott be arról, miként kellene kinéznie a fejlesztési régióknak. „Akkor egy térképünk is készült, amelyhez, ha nem is mereven, de ragaszkodunk" – magyarázta.TERKEPKINN

Tájékoztatása szerint a tanácskozás fő célja annak a bemutatása lesz, hogy a jelenlegi régiós felosztás nem hozta meg a várt eredményt, azaz nem egyensúlyozódott ki a gazdasági fejlődés sem országos szinten, sem a régiókon belül. „A fejlesztési régióknak az volna a logikája, hogy a szegényebb vidékek több fejlesztési pénzhez jussanak. Márpedig ha régiókon belül társítunk gazdaságilag erősebb megyéket gyengébb megyékkel, akkor a nagyobb humán és anyagi kapacitással rendelkező megyék gyorsabban és nagyobb összegeket hívnak le fejlesztésre, mint a gyengébb társaik" – mondta Ilyés.ilyesgyula

A főtitkárhelyettes szerint ezért a nagyjából hasonló gazdasági kapacitású megyéket kellene kisebb régióba tömöríteni. „Másfelől a területileg kisebb régióknak könnyebb közös gazdasági stratégiát kialakítani, hiszen közelebb állnak a közös gondolkodáshoz. Mert mi köze van mondjuk Csíkszeredának Gyulafehérvárhoz?" – fogalmazott Ilyés, arra utalva, hogy a két megyeszékhely jelenleg ugyanabba a fejlesztési régióba tartozik.

Mint megtudtuk, a pénteki tanácskozáson a közigazgatási decentralizáció kérdése is terítékre kerül. „Azt vizsgáljuk meg, mennyire jó az, ha a fejlesztési régiók adminisztratív hatásköröket kapnak. Sejtésünk az, hogy ha megvalósul a kormány jelenlegi elképzelése, az lassan oda vezet, hogy a megyék kompetenciáit leszűkítik, aminek nagyon kedvezőtlen hatásai lennének. A legrosszabb az lesz, hogy a jelenlegi fejlesztési régiók kapják meg a megyék kompetenciáit" – előlegezte meg a tanácskozás következtetéseit Ilyés.

A politikus hangsúlyozta, a pénteki rendezvény célja a szakmaiság irányába elvinni a régiók kérdését. „A statisztikai adatokat nem lehet megcáfolni. Azt szeretnénk, hogy komoly szakmai vita legyen a régiókról a pártokkal, civil szervezetekkel, ezt készítjük elő" – magyarázta. A főtitkárhelyettes szerint az RMDSZ-nek fel kell készülnie arra is, hogy a kormány végül mégsem ragaszkodik majd a jelenlegi régiók befagyasztásához. „Ha mégis van hajlandóság, bátorság a kormányban hozzányúlni ahhoz, amit eddig mereven elképzeltek, akkor saját javaslatokkal kell majd tudnunk előállni" – tette hozzá.kelemen

Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban a maszol.ro-nak elmondta: a kolozsvári tanácskozás után az RMDSZ további szakértői egyeztetéseket kezdeményez román és külföldi szakemberek bevonásával, és utolsó lépésként hoz majd döntést a politikai testületeiben arról, hogyan kellene kinéznie Románia közigazgatási felosztásának. „Ez a döntés arról fog szólni, mit fogunk fenntartani a parlamentben a közigazgatási átszervezésről szóló vita során, illetve milyen alternatív variánsok lehetségesek" – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Kimaradt?