Puskás Bálint Kövesi leváltásáról: politikai döntést hoz az alkotmánybíróság

Ha az alkotmánybírósághoz kerül a korrupcióellenes főügyész leváltásának ügye, a taláros testület vélhetően azt a döntést hozza majd, hogy az államfő nem utasíthatja vissza a Laura Codruta Kövesi menesztésére vonatkozó kérést – véli Puskás Bálint.

A volt alkotmánybírót azért kerestük meg, mert a kormánypártok várhatóan az alkotmánybírósághoz fordulnak, ha Klaus Johannis a DNA főügyészének tisztségben tartása mellett dönt. Tudorel Toader igazságügyi miniszter konkrét utalást is tett erre a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak azon az ülésén, amelynek végén a román igazságszolgáltatás vezető testülete negatívan véleményezte a Laura Codruta Kövesi leváltására irányuló javaslatot.

Puskás Bálint elmondta, a kormánypártok számára az jelentheti a fogódzót, hogy a főügyész leváltásának szabályozása nem egyértelmű. A 2004/303-as törvény vonatkozó cikkelye így szól: a főügyészt az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő menti fel tisztségéből. „Egyesek ezt úgy értelmezik, hogy köteles felmenteni, mások úgy, hogy visszautasíthatja” – magyarázta a volt alkotmánybíró.

A kormánypártok vezetői nyilván az előbbiek táborába tartoznak, így ha Klaus Johannis elutasítja a főügyész leváltását, azzal a kéréssel fordulhatnak az alkotmánybírósághoz: állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus áll fenn az elnöki hivatal és a kormány között.

„Késélen áll ez a dolog” – jelentette ki Puskás Bálint arra kérdésünkre, hogy szerinte hogyan fog dönteni az alkotmánybíróság ebben az ügyben. Emlékeztetett, hogy a taláros testület épp a napokban tette közzé a bírák és ügyészek kinevezéséhez kapcsolódó alkotmányossági óvás elutasításának indoklását. E szerint az elnöki hatáskörök kiüresedést jelenti ugyan, ha az államfő nem utasíthatja el a kinevezéseket, de nem mond ellent az alkotmánnyal, ha megfosztják ettől a jogától.

„Ha ezt a logikát követi az alkotmánybíróság, akkor valóban megállapíthatja, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus áll fenn az elnöki hivatal és a kormány között. Mindenképpen egy politikai döntés várható, mert a háttérben politika áll. Ilyen kiélezett helyzetben az alkotmánybírák nehezen tudják levetkőzni politikai szimpátiájukat” – mondta a 9 éves alkotmánybírói mandátumának tapasztalataira hivatkozva Puskás Bálint.

Az alkotmánybíróság jelenlegi összetétele a kormánypártoknak kedvez. Ugyanakkor a taláros testület az elmúlt hónapokban hozott olyan döntéseket is, amelyek ellentmondtak a PSD-ALDE koalíció érdekeinek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?