Kövesi leváltása ellen tüntettek vasárnap este több nagyvárosban

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze mellett tüntettek vasárnap Bukarestben és több nagyvárosban, miután Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy kezdeményezte Laura Codruţa Kövesi leváltását.

A bukaresti kormánypalota előtti téren több mint 1500-an gyűltek össze, a Szociáldemokrata Párt és Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellenes jelszavakat skandálva. A csendőrök körülkerítették az övezetet.  A tüntetők mozgósítása a közösségi hálón történt, "Tudorel, távozz te a tolvajaiddal" címmel.

A korrupcióellenes főügyész iránti szimpátia kifejezéseként több nagyvárosban szerveztek utcai felvonulást vasárnap estére az akció kezdeményezői, többek közt Nagyszebenben, Temesváron, Kolozsváron, Iaşi-ban, Craiován, Galacon. Az interneten terjedő felhívásra a külföldön élő románok közül is sokan támogatásukról biztosították a kezdeményezőket.

A tüntetők követelik az igazságügyi miniszter lemondását, Klaus Johannis elnöktől pedig azt, hogy ne hagyja jóvá a DNA-főügyész menesztésére vonatkozó indítványt.

Kapcsolódók

Kimaradt?