Az USR egyszerű indítványt fog benyújtani az igazságügyi miniszter ellen

Egyszerű indítványt tervez benyújtani Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

„Reméljük, hogy a többiek is csatlakoznak az indítványhoz, amely a parlamenti pártok kézenfekvő, demokratikus eszköze. Most nincs helye politikai hiúságoknak, ez egy olyan ügy, amelyet egységesen kellene felvállalnunk az emberektől kapott mandátum alapján, akik azért szavaztak ránk, hogy megvédjük érdekeiket, nem pedig hogy bűnözőket védelmezzünk” – szögezte le Dan Barna, az USR elnöke az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

A politikai alakulat elnöke szerint Tudorel Toader a demokrácia és jogállamiság valamennyi alapelvét lábbal tiporta csütörtök esti nyilvános felszólalásakor, amikor bejelentette, hogy javasolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívását. Barna szerint minden komoly jogi indokot nélkülöz Toader kezdeményezése, ha tekintetbe vesszük a korrupcióellenes főügyész hivatalból való menesztésének körülményeit és feltételeit leszögező, 2004/303-as törvényt.

Az USR álláspontja szerint az igazságügyi miniszter bejelentése hatalomfitogtatás a kormány részéről, amelynek révén az ország bíráit és ügyészeit próbálja meg elbátortalanítani. Az indoklásban az is olvasható, hogy Tudorel Toader a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hatáskörét próbálja meg átvenni, ami alkotmányellenes, ráadásul olyan büntetőjogi ügyekkel kapcsolatban nyilatkozott, amelyek még nem zárultak le. 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség azt a miniszteri vádat sem tartja helytállónak Kövesivel kapcsolatban, miszerint a DNA főügyésze a BBC-nek és az Euronewsnak adott interjúi révén rontotta Románia külföldi megítéslését. "De Dragnea és Tăriceanu, vagy a PSD-ALDE által Brüsszelbe küldött európai parlamenti képviselők hazugságai az Európai Bizottságnak nem rontanak az ország megítélésén? És a több százezer ember, akik egy éve tüntetnek a Dragnea-Tăriceanu-csoport visszaélései ellen, nem ugyanezt üzenik?' - teszi fel a kérdést az USR közleménye, amely szerint semmi ok nincs a DNA-főügyész elmozdítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?