Johannis: nagy felelősség hárul a frissen végzett bírákra és ügyészekre

A törvény és az igazságszolgáltatásban dolgozók függetlensége nem képezheti alku tárgyát egy olyan nemzet számára, amely egy méltó jövőt szeretne magának, nyilatkozta kedden a Cotroceni-palotában Klaus Johannis államelnök.

„A bírák és ügyészek jelképezik a társadalom egyik alappillérét, amely nem hagyja elkallódni a generációkat állandó és bukásra ítélt próbálkozásokba” - fogalmazott Johannis.Az államelnök kedden fogadta az elnöki palotában az Országos Igazságszolgáltatási Intézet végzős hallgatóit.

A frissen végzett bírák és ügyészek olyan időszakban kezdik el a munkát, amikor nyilvánosan kétségbe vonják az igazságszolgáltatási tevékenységet, éppen azok, akiknek felelniük kell a törvény előtt - hangoztatta Johannis az ünnepségen.

„Viselkedésük, feddhetetlenségük és szakmai tudásuk, amelyről tanúbizonyságot tesznek, az igazságügy hitelességének és legitimitásának forrása lesz. Románia elnökeként el kell mondanom önöknek, hogy olyan pályát választottak, amelyik talán mindegyik más szakmánál jobban kapcsolódik az állam demokratikus fejlődéséhez” - mondta az államfő.

Az ünnepségen részt vett Tudorel Toader igazságügyi miniszter, Valer Dorneanu az Alkotmánybíróság elnöke, Augustin Lazăr legfőbb ügyész, Simona Marcu, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke és a Legfelsőbb Bíróság (ÎCCJ) elnöke, Cristina Tarcea is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?