Egy ember elájult a bányászjárás perének első tárgyalásán

Botrány tört ki az 1990-es bányászjárás perének keddi tárgyalásán. A tárgyaláson megjelenő több száz személy nem fért be a bukaresti katonai táblabíróság termébe, egy férfi elájult.

Az 1990 júniusában történt bányászjárás ügyében több mint 1 400 személynek kell megjelennie a bíróságon polgári félként. A keddi tárgyaláson több százan jelentkeztek közülük, de a terem túl szűkös volt számukra, ezért sokuknak az épületen kívül, a hidegben kellett várakozniuk, amíg sorra kerülnek.

Egy 46 éves férfit mentők szállítottak kórházba, miután rosszul lett és elájult. A férfi - ismerősei állítása szerint - epilepsziás, több műtéten esett át.

Egyetlen vádlott jelent meg

A vádlottak közül csak a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója, Virgil Măgureanu jelent meg, őt a jelenlévők ellenségesen fogadták. „Gyilkos, börtönben a helyed azért, amit tettél!” - kiabálták neki az egybegyűltek. A helyszínre csendőröket küldtek, akik megpróbálják fenntartani a rendet.

A tárgyaláson megjelent az 1989. december 21 Egyesület elnöke, Teodor Mărieş, aki nehezményezte, hogy a polgári félként beidézett személyeknek nincs elegendő hely a teremben. „Talán még nem felejtette el a bíró asszony, amit ígért: hogy ez a per másfél év alatt lezárul, mert kétnaponta fognak egy-egy tárgyalást tartan” - mondta Teodor Mărieş.

A Legfelsőbb Bíróság kedden kezdte tárgyalni az 1990. június 13-15-ei bányászjárás ügyét, amelyben Ion Iliescu volt államfőt, Petre Roman volt miniszterelnököt és Virgil Măgureanu volt SRI-igazgatót emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?