Borbély: nem gond, ha Tamás Sándorék részt vesznek az autonómiatüntetésen

Az RMDSZ nem vesz részt a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésen, de aki akar, magánemberként részt vehet a demonstráción – jelentette ki szerdán, Sepsiszentgyörgyön Borbély László, miután helyi RMDSZ-vezetőkkel, megyei tanácsosokkal, polgármesterekkel találkozott.

Az RMDSZ politikai alelnöke kifejtette: nincs kifogása az ellen, hogy az RMDSZ háromszéki vezetői részt vegyenek a tüntetésen, mint ahogy azt korábban mindketten ezt kilátásba helyezték. „Tehát ha Tamás Sándor, Antal Árpád vagy mások részt akarnak venni az autonómiatüntetésen, azzal nincs semmi gond” – jelentette ki.Borbely Laszlo sajtotaj fotoHenningJanos-0378-1

Borbély emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-t nem kérték fel a tiltakozás társszervezőjének. „Ezért legyen világos, mi nem hátráltunk ki sehonnan” – fogalmazott a politikus, aki sérelmezte, hogy a Székely Nemzeti Tanács az időpont és a helyszín meghirdetésével kezdte a szervezést, és az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetével nem is egyeztetett. „Akik ezt a demonstrációt kisajátították, most isszák meg a levét annak, hogy nem voltak képesek leülni tárgyalni” – fejtette ki.

A politikai alelnök szerint az RMDSZ álláspontja világos: nem lehet kisajátítani az autonómia ügyét, nincs EMNP-s vagy SZNT-s autonómia. Leszögezte: az RMDSZ nem vesz ugyan részt a megmozduláson, de ez nem jelenti azt, hogy nem támogatnák az autonómiatörekvéseket, hiszen az autonómia 1993 óta szerepel a szövetség programjában. „Nem megyek március 10-én tüntetni, én a március 15-i ünnepségen veszek részt” – mondta a politikus.

Kimaradt?