Támadja Szász Jenőt és intézményét Tőkés László

A Kárpát-medencei Képviselők Fórumának (KMKF) nem kedvező a véleménye sem a Nemzetstratégiai Kutatóintézetről és kinevezett elnökéről, az intézmény létrehozásáért a magyar kormánynak vállalnia kell a felelősséget – közölte szerdán Tőkés László.tokes

Az európai parlamenti képviselő nyilatkozatát az váltotta ki, hogy a legutóbbi ülésén elfogadott állásfoglalás egyik kitétele szerint a KMKF „üdvözli a Nemzetstratégiai Kutatóintézet megalapítását". Tőkés László szerint ez nem felel meg a valóságnak.

„Noha Orbán Viktor miniszterelnök döntési jogát senki sem vitatja, (...) tudomásra érdemes, hogy a KMKF Tagjainak véleménye sem a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, még kevésbé pedig kinevezett elnökének a személye tekintetében nem kedvező" – pontosított Tőkés.szasz jeno

Az EP-képviselő szerint a nemzetpolitika sokszereplős, konszenzust igénylő ügy. „A Nemzetstratégiai Kutatóintézettel kapcsolatos döntések – egészében véve – nélkülözték ennek a követelménynek a teljesülését. Következésképpen a KMKF aligha vállalhat felelősséget ebben az ügyben" – szögezte le.

Tőkés emlékeztet arra, hogy eredetileg az állásfoglalás vonatkozó kitételét a KMKF több tagja is kifogásolta. Ennek ellenére az idézett támogató „üdvözlés" mégiscsak bekerült a dokumentumba. „Csak remélni lehet, hogy a kormány döntése eléri célját. Ezért senki más, hanem csak a döntéshozók hordozzák a felelősséget" – zárja közleményét az EP-képviselő.

Mint ismert, a KMKF ülésén Szász Jenő felvetette azt az "elméleti lehetőséget", hogy a szülőföldön maradás ösztönzése helyett a szórvány közösségek "önkéntes területfeladásában" kellene gondolkodni. A bejelentést bírálta Tőkés László is, aki a szórvány feladásával még elméletben sem ért egyet.

Kimaradt?