Ezért rohant haza Japánból? Elmaradt Toader nagy bejelentése

Ahhoz képest, hogy a külföldi útját is megszakította a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) elleni súlyos vádak nyilvánoságra kerülése után, Tudorel Toader igazságügyi miniszter a csütörtök esti sajtótájékoztatóján semmilyen rendkívüli bejelentést nem tett.

A közvélemény egy része arra számított, hogy kezdeményezni fogja a DNA főügyészének leváltását, de a tárcavezető csak annyit közölt: a parlament két házának jövő heti együttes ülésén ismerteti a legfőbb ügyészség, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), valamint a korrupcióellenes ügyészség  tevékenységéről szóló jelentést.

Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy csütörtökön tárgyalt Viorica Dăncilă kormányfővel, aki azt kérte tőle, hogy nyilvánosan is mutassa be a jelentés végkövetkeztetései. "Arra kért, hogy nyilvánosan közöljem az eredményeket, függetlenül attól, hogy milyen végkövetkeztetésre jutok. A törvény értelmében a parlament két házának együttes ülésén fogom ismertetni a legfőbb ügyészség, a DIICOT és a DNA tevékenységéről szóló jelentést. Ennek bemutatása az igazságügyi miniszter kötelessége" - mondta Toader. 

Az igazságügyi miniszter semmitmondása azért is érthetetlen, mert hónapok óta elkészült az Igazságügyi Felügyelet jelentése a DNA vezetője, Laura Codruta Kövesi tevékenységének átvilágításáról. Toader korábban többször bejelentette: ennek alapján már eldöntötte, hogy rászolgált-e a főügyész a leváltására. Ráadásul a miniszter éppen erre a jelentésre hivatközva nyilatkozta a DNA elleni vádak nyilvánosságra kerülése után: nem fordul az Igazságügyi Felügyelethez , ugyanis már készült az intézményről egy jelentés, amelyet bármikor bemutathat.

A "nagy bejelentés" elmaradásának fontos előzménye, hogy Laura Codruta Kövesi szerda este közel kétórás sajtótájékoztatót tartott, amelyen tagadta, hogy korrupcióellenes ügyészség bizonyítékokat hamisítana, amint azt a kormánypárti politikuok és a koalícióhoz közel álló médiumok állították. A főügyész leszögezte: nincs oka lemondani. Kövesi úgy értékelte: azért támadják a DNA-t, mert eredményes, s mert befolyásos politikusokat és üzletembereket küldött bíróság elé. A DNA elleni sajtókampányt a "vádlottak kétségbeesett fesztiváljának" nevezte. Sajtótájékoztatóját közel 2 millióan látták a felmérések szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?