Folytatódik a szappanopera a Bihar megyei tanácsnál

Ismét meghiúsult a csütörtökre összehívott megyei tanácsülés Nagyváradon, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácstagjai nem jelentek meg a rendes ülésen. A Bihar Megyei Tanács rendkívüli ülésére február 19-én, hétfőn 11 órától kerül sor.  

Üresen maradtak a PNL-s tanácstagok székei csütörtökön, így Pásztor Sándor megyei tanácselnök hétfőre hívta össze az újabb ülést. Csütörtökön kellett volna dönteni Bihar megye költségvetéséről, a tanácsosokat azért hétfőre várják, mert aznap telik el az országos költségvetés jóváhagyásától számított 45 napos határidő, amely alatt el kell fogadni az önkormányzati büdzséket.

Ioan Mang, a tanács szociáldemokrata párti (PSD) alelnöke elmondta: a PNL-sek távolmaradásnak valós oka az, hogy nem akarják megszavazni az új PhD-s tanácstag mandátumét, holott erre még bírósági ítélet is kötelezi őket. Mang ismertette a bírósági ítéletet, mely Adrian Szatmari tanácsos mandátumának jóváhagyására kötelezte a PNL-seket, és elmondta, Szatmari büntetőpert kezdeményez mind a 17 liberális tanácstag ellen hivatali visszaélés miatt. Bár ez az eljárás pénzbírsággal végződhet, nem szabadságvesztéssel, az érintettek erkölcsi bizonyítványában nyoma lesz az eljárásnak.

Traian Bodea, a tanács ALDE-s alelnöke gyávaságnak nevezte a liberálisok magatartását, mint mondta: reméli, hétfőig jobb belátására térnek. Nagyon alantassá váltak a politikai csatározások Bihar megyében, tette hozzá, de reméli, a liberálisok belátják, a politikai harcnak nem az a módja, hogy elszabotálják megye költségvetését.

Bár a bírósági ítélet meg lehet támadni 15 napon belül, ebből a helyzetből nem tudnak jól kijönni a liberálisok, hiszen nem igazán van mire hivatkozniuk, mondta az ülés után Pásztor Sándor, Bihar megyei tanácselnök. Nagyon fontos projektekről kellett volna dönteni a költségvetés mellett, például szolgálati lakások építése, tudományos és technológiai park létrehozása, a papfalvai egészségügyi-szociális központnak 30 újabb ággyal való bővítése - ezek hétfőn ismét napirendre tűzik.

Hozzátette, nem lát sok reményt rá, hogy a PNL-sek megjelenjenek a rendkívüli ülésen. A gond az, hogy ha 45 napon belül nem szavazzák meg a büdzsét, ismét az alkalmazottak márciusi fizetései kerülnek veszélybe, azokra ugyanis csak saját bevételeit fordíthatja a tanács, ami kevesebb a szükségesnél.

Kapcsolódók

Kimaradt?