Kettős beszéddel vádolja Pontáékat az államfő

Kettős beszéddel vádolta kedden este az államfő a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőit, Crin Antonescut és Victor Pontát Románia schengeni csatlakozásának ügyében.

Traian Băsescu szerint a szenátusi házelnök és a kormányfő is elismeri, hogy a csatlakozást a romániai igazságszolgáltatás hiányosságai hátráltatják, mégis félretájékoztatják a lakosságot arról a levélről, amelyben múlt szombaton az államfő éppen e hiányosságok mielőbbi kiküszöbölését kérte a kormánypártok vezetőitől.

Crin Antonescu a levél tartalmáról azt mondta korábban a sajtónak, hogy ebben Băsescu a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének kinevezését sürgette, mert ennek a lépésnek az elmulasztása az akadálya Románia schengeni csatlakozásának. „Az államfő megfeledkezett arról, hogy sem nekem, sem a kormányfőnek nem tartozik a hatáskörébe" – mondta szombaton a házelnök.base

Băsescu ezt kedden este hazugságnak nevezte. Állítását azzal támasztotta alá, hogy ismertette levele tartalmát. „Néhány olyan intézkedést javasoltam a hetven százalékos parlamenti többség vezetőinek, amelyek növelték voln az esélyünket arra, hogy csatlakozásunkat ne halasszák jövőre" – számolt az államfő.

Az elnöknek két fontos kéréssel fordult levelében Pontáékhoz: gyorsítsák fel a főügyészek kinevezését és távolítsák el a kormányból a bíróság elé állított szállításügyi minisztert, Relu Fenechiut. „Az EU döntéshozói joggal teszik fel a kérdést: vajon milyen hátsó érdekek vezérlik a bukaresti hatalmat, amikor képtelen egy-egy tisztességes szakembert találni a főügyészi posztokra?; vajon mit tudhat ez a Fenechiu, hogy a hatalom képes feláldozni érte az országa érdekeit?" – fogalmazott Băsescu.

Sajtónyilatkozatában az államfő emlékeztetett: azért lenne fontos, március elejéig kinevezni a főügyészeket, mert március 7-én ülésezik Schengen kérdésében az EU bel- és igazságügyi tanácsa. „Jó lett volna addig legalább a házifeladataink egy részét teljesíteni" – magyarázta.

Victor Ponta kedden este nem kívánta kommentélni az államfő kijelentéseit. „Én dolgozom, Băsescu pedig azzal foglalatoskodik, hogy akadályozza mások munkáját. Az államfő a schengeni csatlakozás legnagyobb ellensége" – fogalmazott a kormányfő, majd leszögezte: nem áll szándékában megválni Relu Fenechiutól.

Kimaradt?