Nyolc év börtönre ítélték a Dragnea-kormányok „ritka értékes” agytrösztjét

Alapfokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a legfelsőbb bíróság Darius Vâlcov volt pénzügyminisztert, slatinai polgármestert, aki ellen befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A bíróság döntése értelmében Vâlcovra négy év szabadságvesztést szabtak ki befolyással való üzérkedés, hat évet pénzmosás és két évet a tisztségével összeegyeztethetetlen pénzügyi műveletek miatt. Bűnhalmazatról lévén szó, végül a legsúlyosabb büntetési tételt szabták ki. A bírák ugyanakkor 6,2 millió lej elkobzásáról is rendelkeztek.

Ugyanebben az ügyben Minel Prina volt slatinai polgármestert négy év és hat hónap letöltendő, Darius Vâlcov volt sofőrjét, Lucian Petruţ Şuşalát pedig két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős.

Darius Vâlcovot azzal vádolta meg a DNA, hogy slatinai polgármesterként összesen több mint hatmillió lejt fogadott el egy üzletembertől, akinek cégét cserében kedvező önkormányzati szerződésekhez segítette. Ugyanakkor azzal is megvádolták, hogy polgármesterként, majd szenátorként és pénzügyminiszterként különféle közvetítőkön keresztül a tisztségével összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott, több mint kétmillió lejes haszonra téve szert ezáltal.

A bűnügyi vizsgálat elején a politikustól három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le. A festmények között három Picasso-, egy Renoir- és több Warhol-mű volt. A lehallgatástól tartva olykor temetőkben találkozott megvesztegetőivel, és bevásárlószatyrokban vette át a kenőpénzt részletekben.

Mint ismert, Darius Vâlcov részt vett a Grindeanu-, a Tudose- és a Dăncilă-kormány programjának kidolgozásában is, jelenleg a miniszterelnök fizetett tanácsadója.  Az ő nevéhez fűződik az elmúlt három évben többször módosított adótörvény, amely adócsökkentéseket vezetett be, és megpróbált nagyobb adófegyelmet meghonosítani. A politikust Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke többször a védelmébe vette, és „ritka értékes embernek” nevezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?