Borboly: a cirkuszból mindenkinek elege van már

„A cirkuszból mindenkinek elege van" – jelentette ki a maszol.ro-nak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csík-területi RMDSZ-elnök arra a kérésünkre, hogy kommentálja a székely zászló hétfői ünnepélyes felvonását Csíkszereda központjában, illetve foglaljon állást Ráduly Róbert RMDSZ-es polgármester beszédével kapcsolatban.

Mint ismert, az elöljáró az eseményen kijelentette: „a prefektustól a román rádiók és televíziók tudósítóiig mindenkinek ismernie kell anyanyelvünket, aki a székelyek adójából él". Nyilatkozatának nagy visszhangja volt a román sajtóban, Mircea Dușa védelmi miniszter pedig kedden úgy fogalmazott: Hitler korát idézi Ráduly kijelentése.interview 22

Borboly Csaba sem a zászlófelvonást, sem Ráduly beszédét nem kívánta különösebben kommentálni lapunknak, annál is inkább, mert a lobogó kitűzésének megszervezésében sem a megyei tanács, sem a területi RMDSZ nem vett részt.

Mindazonáltal megjegyezte: sajnálatosnak tartja, hogy az már nem kapott nagy visszhangot a román sajtóban, amikor székely termékek forgalmazóit támadták Brassóban a fogyasztóvédelmi ellenőrök, mert nem beszélnek jól románul.

Borboly valós problémának tartja, hogy a székelyföldi román tisztviselők viszont magyarul nem tudnak. Emlékeztetett arra, hogy korábban megyei tanácsnak voltak olyan kezdeményezései, amelyek ezt a problémát voltak hivatottak megoldani.

Borboly Csaba még nem döntötte el, hogy a háromszéki RMDSZ-es politikusok példáját követve elmenjen-e a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésre, amelyen a szövetség vezető politikusai nem vesznek részt. A politikus elmondta, nyolcezer Hargita megyei emberrel áll napi kapcsolatban az internetes közösségi oldalakon, s tőlük kér majd tanácsot ebben az ügyben. „Ha a Hargita megyei emberek azt mondják, vegyek részt a tüntetésen, akkor elmegyek Marosvásárhelyre” –  jelentette ki.

Kimaradt?