Markó az MSZP-küldöttség fogadásáról: nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség

A határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni Magyarországon: a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására szüksége van – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szombaton, Marosvásárhelyen, azt követően, hogy hivatalában fogadta az MSZP küldöttségét, köztük Molnár Gyulát, az MSZP elnökét és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet. 

A találkozón az erdélyi magyarság helyzetét, Magyarország és a határon túli magyarság viszonyának időszerű kérdéseit tekintették át.

A megbeszélést követően Molnár Gyula úgy nyilatkozott, a magyar baloldal egy új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal, amely a szerzett jogok megtartásán és a támogatáspolitika átláthatóságán alapul. Az MSZP elnöke szerint egy kiszámíthatóbb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb nemzetpolitikával, egy „sokkal nyugodtabb hanggal" több eredményt lehet elérni.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt maga is közölte, határozottan kiáll a választójog megtartása mellett. Kifejtette, hogy szerinte úgy kellene átalakítani ezt a jogot, hogy a határon túliak a közösségeik által állított jelöltek közül választhassanak.

„Jó alkalom volt ez a találkozó arra, hogy az MSZP vezetőit  tájékoztathassam a saját álláspontomról azzal kapcsolatosan, hogy hogyan látom az erdélyi magyarság érdekeit a jelen pillanatban. És itt igazság szerint bizonyos alapelvek változatlanok.  De a legfontosabb az, hogy akár a különböző intézmények, a kultúra, az oktatás pénzügyi támogatásáról van szó, akár politikai támogatásról, az itteni magyar közösség szülőföldön való boldogulását kell segíteni” – mondta Markó Béla.

„Mi mindig arra ösztönöztük magyarországi partnereinket, hogy próbáljanak kialakítani a nemzeti kérdésben egy konszenzust. Tudom, hogy ez nehéz, hogy ebben a pillanatban ez illúziónak tűnik, de erre kell törekedni, nekünk pedig a teljes magyarországi politikai osztály támogatására van szükségünk. Nekünk a teljes magyarországi politikai élettel és minden demokratikus párttal minél szorosabb kapcsolatot kell kiépítenünk, hiszen minél teljesebb támogatás kell ahhoz, hogy a saját dolgainkban előrehaladhassunk” – hangsúlyozta a találkozót követően az RMDSZ volt elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?