Beszélgetni és tanulni jött Erdélybe az MSZP kormányfőjelöltje

Az MSZP nem szeretné csökkenteni a határon túliaknak nyújtott támogatásokat, de mindenképpen változtatnának annak rendszerén. A kérdésről szombati Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt és Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt.

Karácsony fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy felelős nemzetpolitikát szeretnének képviselni, amihez hozzátartozik az átláthatóság is. Bár sokféle vélemény van a határon túliak választójogával kapcsolatosan, ők kiállnak azért, hogy ez ne kerüljön veszélybe, viszont kérdésesnek találja, hogy a jelenlegi rendszer a megfelelő az emberek hangjának hallatására vagy megfelelőbb lenne egy az itteni közösség által kiválasztott lista összeállításával eljuttatni a helyiek véleményét a határon túlra.

„Nem kinyilatkoztatni, hanem beszélgetni és tanulni jöttünk Erdélybe, szeretnénk, ha olyan partnerekre találnánk, akikkel közösen tudunk gondolkodni” – tette hozzá Karácsony.

Molnár hozzátette: a változás annyi lesz, hogy közös párbeszéd segítségével több részvétel és több lehetőség irányába indulnak el.

A határon túliak támogatására szánt programokkal kapcsolatos tervekről Karácsonytól megtudtuk: a jelenlegi mechanizmusokat esetlennek és ad hocnak látják, ezért arra fognak törekedni, hogy a helyiekkel, az ők igényeikre szabottan alakítsák ki azt az átlátható tervet, amely alapján a támogatások azokra a helyekre kerülnek, ahol szükség van rájuk. A működő struktúrákat mindenképpen szeretnék megőrizni. „Az természetes, hogy bizonyos területek támogatásra a mindenkori kormány feladata: magától értetődik, hogy támogatásukat élvezi az oktatás óvodától egyetemig, ahogy a kultúra is” – magyarázta Molnár. Hozzátette: az ő meglátása szerint a sport például nem a három legfontosabb témák egyike, de amennyiben a helyiekkel való beszélgetésből az derül ki, hogy téved, akkor nyitottak arra, hogy megtalálják a megfelelő projektet, amellyel fejleszteni lehet ezen a területen is.

Molnár tisztában van vele, hogy rögös, felfele menő úton indultak el szembe a széllel, de reménykednek abban, hogy sikerrel járnak.

A két magyarországi politikust Markó Béla látta vendégül, a sajtótájékoztatót is a volt szövetségi elnök irodájában tartották.

Kapcsolódók

Kimaradt?