Kövesi a Microsoft-dossziéról: semmi okom lemondani tisztségemből

Semmi oka nincs lemondani tisztségéből - jelentette ki a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze. Laura Codruţa Kövesi a Digi 24 televíziócsatornának nyilatkozott a Microsoft-dossziéval történtekről.

Kövesi kifejtette, amikor a DNA egy bejelentés alapján vizsgálatba kezd, a vizsgálat egyaránt vezethet vádirathoz vagy a nyomozás lezárásához. 

A Microsoft-ügyben megszüntetett nyomozások kapcsán kifejtette: az iratcsomót 2013-ban nyitotta meg a DNA, de tíz évvel korábban elkövetett tettek ügyében kellett nyomozniuk az ügyészeknek. A nyomozás négy éve alatt két miniszter ellen emeltek vádat, egyikük ellen jogerős ítélet is született.

Az elévülés terminusát a jogi gyakorlat értelmében a kifizetések dátumaitól számolták, tehát 2005-től, 2009-től. Ezek a kifizetések egy 2004-ben kötött szerződés alapján történtek. Tavaly azonban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy mivel hosszabb időn át elkövetett bűncselekményről van szó, az elévülést nem a kifizetések dátumától, hanem a szerződés megkötésének dátumától, azaz 2004-től kell számolni - magyarázta Kövesi. 

A DNA vezetője elismerte ugyanakkor: az iratcsomón dolgozó ügyésznek felróható, hogy azt követően kezdett nyomozni egyes miniszterekkel kapcsolatban, hogy az ügy néhány nappal korábban elavult. „Abban a pillanatban, hogy ez tudomásomra jutott, jeleztem az Igazságügyi Felügyeletnek. Intézményvezetőként nincs más eszközöm, ha egy ügyész téved. Én nem büntethetek. Ez az Igazságügyi Felügyelet dolga” – tette hozzá Kövesi. Egyébként arról a Mihaiela Iorgáról van szó, akit korábban a főügyész ki is rúgott a DNA-tól.

Fegyelmi eljárás indult Iorga ellen

Augustin Lazăr legfőbb ügyész közölte, hogy a legfőbb ügyészség még 2017 szeptemberében fegyelmi eljárást kezdeményezett az Igazságügyi Felügyeletnél a Microsoft-ügyben folytatott nyomozással kapcsolatban. Ezt azt követően közölte az intézmény, hogy a DNA csütörtökön bejelentette, az ügyben érintett több volt miniszter esetében megszüntetik a nyomozást elévülés miatt. 

A legfőbb ügyész pénteki közleményében hangsúlyozta, tavaly júliusban tájékoztatást kapott a korrupcióellenes főügyésztől a Microsoft-dossziéként ismert ügyben folytatott vizsgálatról, majd szeptemberben fegyelmi eljárást kezdeményezett az Igazságügyi Felügyeletnél a nyomozással megbízott egyik ügyész, Mihaiela Moraru Iorga ellen szolgálati mulasztás miatt. 

Az Igazságügyi Felügyelet pénteken megerősítette, hogy több feljelentés is érkezetett a DNA-ból tavaly nyáron kizárt Mihaiela Moraru Iorga ügyész ellen, akiről azt feltételezik, hogy szándékos időhúzással tette lehetővé, hogy a kilenc meggyanúsított volt miniszter közül hét megússza a felelősségre vonást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?